El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha confiat aquest dimarts que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, "pagui les conseqüències de l'intent de cop d'Estat" que va suposar el referèndum de l'1 d'octubre i la posterior proclamació de la independència.

En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes organitzada pel Grup Pi i Margall, Albiol ha destacat sobre Rovira que li sembla "fantàstic que se la imputi si s'ha dedicat a conspirar per crear un cop d'estat i hi ha proves".

Espera "que aquells que han intentat provocar un cop d'estat rebin un càstig electoral i es faci justícia amb ells", segons ha dit en preguntar-se-li pel fet que la Guàrdia Civil hagi apuntat a Rovira com a possible membre del nucli organitzador del procés independentista.

Sobre si considera que els membres del Govern que es troben a la presó preventiva han canviat d'estratègia per poder quedar en llibertat, Abiol ha dit que "tant Junqueras com la resta utilitzen l'estratègia que més els facilita poder sortir".

Estant ja a la presó provisional, ha afegit, considera que "l'únic argument que poden tenir per quedar en llibertat provisional seria seguir la línia de defensa de Forcadell de renunciar a la DUI i assumir la Constitució i l'Estatut".

A Albiol no li "estranyaria que ho facin perquè són persones sense principis, que no tenen pudor per enganyar la societat i, a l'hora de la veritat, dir que tot era una broma", ha destacat.

Al seu parer, "són uns farsants que no tindran problemes per dir que renuncien a la DUI i abracen la Constitució espanyola perquè canvien de principis cada sis mesos".

Dos blocs després del 21-D

Albiol s'ha mostrat convençut que els catalans votaran el 21 de desembre per deixar enrere l'etapa liderada pels independentistes perquè "és urgent crear un Govern constitucionalista" amb Cs, el PSC i el PP.

Considera que el PP serà decisiu perquè és "l'única força que pot garantir que a Rivera i al PSC no es despisten amb Podem: a canvi de governar amb Podem són capaços de vendre's fins i tot els testos".

El PP s'esforçarà al màxim per evitar que es produeixi una situació de bloqueig després del 21-D i hagin de repetir-se els comicis, principalment perquè "el pitjor escenari seria un altre Govern de la CUP, ERC i el PDeCAT".

Albiol ha apel·lat a Cs i el PSC a fer un esforç i "arribar a un acord amb una proposta de govern en la qual hi hagi les principals prioritats per a Catalunya, renunciant al que separa i prioritzant el que uneix".

Mitjans públics

Sobre els mitjans públics, ha dit que no són plurals i que tenen una "clara falta de legitimitat democràtica perquè no obeeixen a l'interès general i s'han convertit en un instrument a favor de la independència".

Per això, ha advocat per "refundar" TV3 i Catalunya Ràdio, i fer que reflecteixin millor la pluralitat de la societat catalana i que respectin la diversitat d'ideologies, ha afegit.

També ha defensat TVE perquè, segons ha detallat, "els seus programes infantils no es dediquen a posar ideologia a favor del PP ni de Rajoy, ni els seus presentadors surten amb banderes ni samarretes a favor d'un posicionament o un altre".

Per a Albiol, les eleccions seran singulars perquè "se celebren entre setmana, hi ha un candidat que està pres i un altre a mil quilòmetres, han estat convocades per Rajoy i es juga el futur i l'estabilitat territorial del país".