L'informe de la Guàrdia Civil sobre Marta Rovira són dos PDF del sumari del jutge d'instrucció 13, que ningú no ha demanat, sinó que va arribar a l'Audiència Nacional, mentre la jutgessa Carmen Lamela investigava el cas i que a partir d'avui es trobarà el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena enmig de tot el sumari que afecta els consellers i els Jordis.

L'informe és un atestat de la Guàrdia Civil que resumeix un document de treball, l'#Enfocats, que es va trobar a casa Josep M. Jové i on no figura el nom de ningú. Això sí, hi ha tota una relació de càrrecs, entre ells el que ocupa Marta Rovira, que són els qui havien de tirar endavant el Govern en el cas de DUI.

El document detalla les estructures d'estat que estaven preparades i com s'aniria desplegant tota la República a partir d'un Govern de transició.

Però en allò que fa incidència la Guàrdia Civil en aquest text, que ara presenta com a prova clau contra Rovira per a una possible imputació, és en que "l'estratègia passa per una oferta de suma a les forces polítiques proreferèndum, a partir d'aquí una oferta de negociació de referèndum pactat amb l'Estat espanyol" i que en "el cas que no accepti hi haurà un conflicte que pot derivar en la creació d'un Estat propi que podria derivar en un referèndum acordat", res que no hagués dit el Govern durant el darrer any i mig.

A la Guàrdia Civil li passa per alt en aquell moment el que ara vol fer valdre: Que Marta Rovira és la secretària general d'un partit i que aquest càrrec és un dels que estaria inclòs en el Govern de transició per tirar endavant la República catalana. A les pàgines 7 i 8 només remarca la figura de Josep M. Jové i els presidents d'Òmnium i l'ANC.

 

A l'#Enfocats no hi ha noms, hi ha els càrrecs del que havia d'haver estat el Govern de transició, entre els quals els dels secretaris generals dels partits. El càrrec de Marta Rovira.

A la pàgina 40 es defineix un Govern de transició que mai va ser, i que per tant si el jutge valora la imputació de tots els càrrecs que hi surten, s'estaria tractant no de fets consumats sinó d'una imputació preventiva per evitar el delicte, cosa que xoca directament amb el dret.

 

Quan avui Pablo Llarena arribi al seu despatx del Tribunal Suprem es trobarà ja tot el sumari que fins ahir tenia la jutgessa Carmen Lamela a l'Audiència Nacional. A més li arribaran les peticions de llibertat dels consellers i els Jordis que ahir a la tarda ja va transcendir que s'estaven preparant.

La prioritat del jutge, serà, per tant, estudiar els escrits i decidir si canvia les mesures cautelars i els deixa sortir de la presó amb fiances, tal com ja va fer amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa de Junts pel Sí.

Després haurà de repartir a les parts tot el sumari que acaba d'arribar de l'Audiència Nacional, principalment a la Fiscalia, ja que els quatre fiscals que porten el cas del Suprem encara no han tingut accés a la informació que hi havia fins ara a l'Audiència Nacional.

I entre tota aquesta informació hi ha l'informe que segons apunten les filtracions hauria de servir per imputar la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Un informe que, de fet, forma part del sumari del jutge d'instrucció 13 de Barcelona, i que per saltar de Barcelona a Madrid hauria d'haver seguit un procediment habitual per aquest tipus de traspàs d'informació.

Sembla que l'informe contra Marta Rovira ha agafat el mateix camí que va tenir el dels Jordis, que també era a Barcelona i que la Guàrdia Civil va traslladar a la Fiscalia quan va veure que hi havia la denúncia per sedició i que va acabar servint de base per imputar-los i empresonar-los. Aquesta és la mateixa via que ha iniciat ara la Guàrdia Civil contra Rovira, tot i que el jutge encara no ha vist el document i, per tant, és impossible que estudiï cap imputació.

Tampoc l'ha vist la Fiscalia que, després de la mort del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i encara sense substitut, està en un moment de pausa esperant rebre instruccions davant la nova documentació que rebrà ben aviat.

Pablo Llarena encara no ha repartit la documentació, entre altres coses perquè no va arribar fins ahir a la tarda mentre ell era a Barcelona, on havia marxat tot el cap de setmana. L'hipotètic informe sobre Marta Rovira, però, es comença a filtrar tan bon punt hi ha l'ordre, divendres, del Tribunal Suprem de quedar-se tot el cas dels consellers.