El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, ha vaticinat aquest dilluns que la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà aquesta setmana el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, posarà en evidència "que ni ell ni el Govern tenen capacitat d'entendre's amb la resta de partits de Catalunya".

"Puigdemont i el Govern no poden entendre's, ja no amb el PPC, sinó tampoc amb el PSC, CSQP ni C's. El full de ruta de Puigdemont només té el suport dels radicals de la CUP", ha sentenciat durant la seva conferència al Fórum Europa Tribuna Catalunya. Tan gran creu que és la soledat de Puigdemont que Albiol ha considerat que el projecte del president "ni tan sols té el suport del PNB, que ha manifestat que el camí de Catalunya i la independència és un camí que no porta enlloc".

En aquest sentit, Albiol ha retret de nou a Puigdemont que estigui pactant només amb la CUP, atorgant-los així una capacitat d'influència en el Govern que creu que no els correspon. "Tots els països tenen partits radicals i antisistema, però en cap d'ells els partits antisistema i radicals similars a la CUP tenen responsabilitats a l'hora de marcar les polítiques", ha sentenciat.

D'altra banda, preguntat per l'aplicació del full de ruta i la previsió de noves eleccions el 2017, Xavier García Albiol ha afirmat que no hi haurà eleccions el proper any. "Dec ser l'únic català que creu que l'any vinent no hi haurà eleccions. Jo crec que la CUP donarà suport als pressupostos, i no veig llavors Puigdemont convocant eleccions, perquè seria d'allò més absurd no aprofitar la capacitat de gestió que dóna tenir el pressupost aprovat", ha explicat.

És per això que vaticina que el 2017 no hi haurà comicis i, en canvi, "seguirem amb el monotema, el 9-N, les resolucions, i d'aquí a uns mesos voldran un referèndum repetició del 9-N, anirem creant relat i marejant la perdiu per guanyar dies i mesos". "Convergència és molt conscient que si va a unes eleccions, riu-te'n del que li ha passat al PSOE a Galícia i Euskadi. Convergència quedarà en una anècdota política", ha conclòs.

Albiol, per contra, ha convidat de nou el president i el Partit Demòcrata Català (PDC) a "apostar pel desbloqueig institucional" i "proposar una reforma de la Constitució possibilista, que tingui encaix dins de l'actual marc legal, que es pugui discutir, i sense propostes rupturistes al marge de la llei".

A la recerca dels votants d'Unió i del PSC

Per últim, Albiol ha considerat que el PPC pot créixer i tenir més suport a Catalunya, i que ho pot fer gràcies als "exvotants" de formacions com Unió Democràtica o el PSC. D'una banda, creu que els socialistes estan immersos en una deriva que deixa a part del seu electorat desencantat perquè han girat massa a l'esquerra i perquè, segons Albiol, no són contundents amb l'independentisme.

"La passada setmana hem vist el veritable PSC, amb el seu líder que dissabte semblava posseït per algun tipus de força suprema i que només li va faltar girar el cap 360 graus sobre sí mateix. Diu que prefereix que el PSOE pacti amb els separatistes que amb el PP. No entenem la seva renúncia a defensar uns principis i valors des de l'esquerra", ha sentenciat, en referència al discurs de Miquel Iceta a la Festa de la Rosa de dissabte passat, tot afegint que existeixen "votants del PSC que no volen la independència ni el radicalisme del PSC actual" i que podrien connectar amb el PPC.

A més, aposta per buscar també el suport dels antics votants d'Unió Democràtica. "Cadascú pot viure el seu sentiment de ser català i espanyol en funció del que cregui convenient. Es pot sentir més català que espanyol, però quan un emmalalteix no el cura el procés sinó una bona Sanitat. I en coses així també podem coincidir amb els votants d'Unió", ha dit.