La líder de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reclamat al president del Parlament, Roger Torrent, que "faci córrer el rellotge" en cas que el president de la Generalitat, Quim Torra, sigui finalment inhabilitat sense haver convocat eleccions abans, cosa que ha descartat aquest mateix dijous.

La portaveu dels comuns ha rebutjat, doncs, presentar un candidat "encara que fos fallit" perquè comencés a córrer el termini per a unes noves eleccions "perquè no és necessari". "Hi ha precedents en els quals si el president del Parlament constata que no hi ha cap candidat que tingui les suficients majories activaria immediatament el rellotge per arribar a les eleccions", ha assegurat.

Pel que fa a la decisió del president de no convocar eleccions, Albiach ha assegurat que és "irresponsable" i l'ha acusat de "posar el partit per davant del país". "Aquest simbolisme i aquesta gesticulació forma part de la campanya de JxCat", ha afirmat. Tanmateix, ha reconegut que encara té esperança perquè la situació canviï: "El president encara pot convocar-les", afegint que ahir "tot l'arc parlamentari menys JxCat li demanava eleccions​".

Rebatent els arguments de Torra, la dirigent dels comuns ha refusat que Catalunya quedi "atrapada" en una "campanya electoral de quatre mesos, en lloc d'una de dos". "No podem deixar Catalunya amb presidents simbòlics", ha reivindicat. Així doncs, Albiach s'ha mostrat confiada en què la moció que el seu grup ha presentat per a la votació de demà en què el Parlament insta a convocar eleccions tiri endavant amb el suport d'ERC i la CUP, tot i que ha reconegut que "a hores d'ara" no ho sap.

Tot i el pressing per a la convocatòria de nous comicis, Albiach ha tingut temps també per criticar la possible inhabilitació. "Sempre hem dit que la possible inhabilitació ens sembla greu i desproporcionada", ha admès.

La via Carrizosa

Pel que fa a la via que vol explorar Ciutadans per fer fora Torra un cop aquest sigui inhabilitat, Albiach ha explicat saber-ne molt poc, però s'ha mostrat força desconfiada. "Tenim la intuïció que Carlos Carrizosa vol ser president a tota costa. No és el moment de fer tripijocs, sinó que Catalunya tingui un Govern efectiu", ha reivindicat.