Els comuns llancen a l'aire la proposta de tenir un president al Parlament del seu partit. La presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, ha anunciat que proposaran Joan Carles Gallego com a president de de la cambra catalana.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Albiach ha elogiat el caràcter dialogant de l'exdirigent de Comissions Obreres i la seva capacitat de "superar blocs". Gallego anava de número dos i per la seva trajectòria és "un superador de confrontacions".

Sense suports

Els pretendents per a presidir el Parlament es reprodueixen. Els comuns se sumen a la CUP, que també ha posat sobre la taula la possibilitat de presidir-lo per defensar la sobirania de la cambra davant el Tribunal Constitucional (TC). Albiach ha assegurat que si Gallego presidís la institució, es podria parlar "de tot".

I ha confirmat que els comuns votaran a favor de la proposta de resolució presentada pels independentistes perquè al Parlament es continuï votant sobre autodeterminació i monarquia: "Portem unes legislatures que el Parlament no ha funcionat com calia, se'ns ha quedat molta feina per fer". No compten amb cap suport però esperen poder-ho negociar "en els propers dies". Si els comuns arriben a presidir la institució, no tanquen la porta "a reprovar la monarquia". 

A més, Albiach ha reconegut que, de moment, Esquerra no ha acceptat el suport extern del PSC per formar Govern. D'Illa també diu: "Està entestat en ser president de la Generalitat i ja li hem dit que això va de majories i tenir suports necessaris, s'ha de tenir generositat".

Els comuns demanen deslligar de donar o treure res a un partit, en aquest cas socialistes a republicans, sinó "ser generosos amb el país". De moment, confia en "l'última hora" per saber què passarà o si algun dels actors donaran un gir de rumb: "Fins al final estaré insistint en aquesta necessitat d'un canvi de fórmula".

Continuen titllant de xenòfob a Junts

En la línia de sempre, Albiach segueix dient que negociar o acceptar que entri Junts per Catalunya al Govern "no és una opció" que els comuns es puguin arribar a plantejar. També ho ha remarcat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau que descarta, com un mantra dels comuns, entrar a un govern amb Junts "perquè estem a les antípodes i han fet acusacions que considero xenòfobes". 

L'alcaldessa ha seguit apostant per un govern d'esquerres amb el PSC donant suport des de fora: "Tothom està d'acord que hem de seguir parlant, mantenim els canals oberts". Colau ha dit que el PSC no és capaç de generar aliances i per això li demana generositat.