La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, tira del discurs de la inacció de Govern dels darrers anys amb els partits independentistes al capdavant, per explicar el foc creuat de declaracions que s'ha produït arran del no a l'Aeroport de Barcelona des del govern espanyol: "Necessitem esperança i guanys, ja no és més autonomia, és més autogovern. No hem avançat, hem retrocedit i no podem seguir així i estancades amb aquest Govern", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. 

Confronta Junts i ERC

Ben aviat, el discurs s'ha redreçat i s'ha centrat més en la notícia que en fer política: "Per mi és important que el president Aragonès surti i digui quin és el seu posicionament. S'ha de ser clar en alguns temes. Veurem qui mana al Govern: Aragonès o Puigneró?". Malgrat tot, Albiach demana que no se la posi en el sac d'aquells que no volen un progrés per a Catalunya: "Les infraestructures són imprescindibles i necessària per anar de vacances, treballar i tenir unes millors condicions".

Però, pel camí d'Albiach, passen polítiques ambientals que, recordem, també el propi Govern ha defensat des d'un inici amb exemples com l'impost sobre les emissions de CO2, únic a tot l'Estat, o el reforç dels Ferrocarrils de la Generalitat amb l'anterior conselleria de Territori liderada per Damià Calvet. Albiach però, insisteix: "Sembla que la ciutadania i els ecologistes volem que el mon s'aturi i no voler avançar. Doncs no. El que volem és el model del segle XXI, diem sí a les inversions i infraestructures però no a les pròpies del segle XX".

Malgrat la suspensió d'ampliar l'Aeroport del Prat, des dels comuns encara no celebren al 100% la seva victòria: "Volem saber que realment podem estar tranquil·les i anem cap a un model sostenible". I tirant de l'argumentari on la mateixa Albiach es defineix com una ecologista, conclou: "Ho veig com una victòria de la ciutadania, la vida i la salut". A més, el seu projecte no es limita només a preservar la Ricarda: "Hem de reduir les emissions dels avions que provoca l'efecte hivernacle". I tira d'una dada, encara sense contrastar ni citar la font, que ja ha repetit anteriorment l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau: "Cada any moren 1.000 persones de manera prematura per la contaminació", sense saber on i com.

En paral·lel, Albiach reforça el paper d'Unidas-Podemos al govern espanyol: "La vicepresidenta Yolanda Díaz ha jugat un paper molt important, de fet, tot el nostre espai polític". I, més enllà dels efectes naturals, tampoc li sedueix el model de la tercera pista: "Volem seguir sent la platja europea mentre la nostra indústria s'esborra de Catalunya o liderar una transició ecològica energètica i justa?". Cal recordar que l'aeroport es plantejava com un hub i venia derivat de la saturació de passatgers que s'havien registrat abans de l'esclat de la Covid-19.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Jéssica Albiach