La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha anunciat que donarà "un "pas endavant" i es presentarà al procés de primàries de la formació per decidir la candidata del partit per presidir la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes.

En una entrevista d'Europa Press, Albiach ha explicat que ha pres aquesta decisió després d'escoltar actors del territori i de l'organització, i que ho ha fet amb l'objectiu de "continuar consolidant el projecte i continuar la feina" que estan duent a terme.

Els comuns reuniran aquest dissabte el seu Consell Nacional perquè fixi el calendari d'aquest procés de primàries per elegir candidat a la Generalitat, que es tancarà el 29 de febrer, quan es coneixerà el vencedor.

Albiach ha recordat que, en paral·lel, realitzaran un procés per confeccionar la llista, que creu que ha d'incloure "una clara aposta continuista", perquè l'equip ha funcionat en aquesta legislatura, que a més ha estat més curta de l'habitual: durarà uns dos anys i mig en lloc de quatre, ha ressaltat.

"Estem demostrant que estem fent una bona feina al Parlament", pel que fa aquesta aposta continuista, a què creu que s'han de sumar altres perfils per enriquir la candidatura, en la que estan valorant encara la possibilitat que inclogui o no independents.

Albiach ha afirmat que Catalunya té dos reptes que considera clau: "Liderar el canvi que s'està donant en l'Estat" amb el nou Govern central, i convertir-se en referent a nivell estatal i europeu de la lluita contra l'emergència climàtica.

Crítiques a JxCat i ERC

Preguntada per la possibilitat que ERC i JxCat vulguin tornar a pactar un Govern, ha dit: "Crec que ERC està dient això perquè estem en un context de campanya electoral, però a ulls de tots, és evident que el projecte entre ERC i JxCat està esgotat".

Albiach ha recordat els desacords dels últims temps entre JxCat i ERC --que ha titllat de lluita acarnissada-- i, repreguntada per si creu que reeditaran un govern de coalició, ha dit: "L'error és tan evident que em fa la sensació que ho estan fent més com una estratègia de campanya electoral que realment perquè ells (ERC) creguin que pugui tornar a un acord amb JxCat".

"ERC ha de decidir si s'emancipa de JxCat i de l'espai convergent una vegada per sempre, i si aposta per un Govern progressista, que és el que Catalunya necessita", ha proclamat la també coordinadora dels comuns, que ha dit que els errors han de servir perquè no es repeteixin.

Sobre si els comuns podrien donar suport a un Govern d'ERC i JxCat, ha advertit que tenen un "projecte antagònic al de JxCat, que està més vinculat al passat i al bloqueig que al futur i a la construcció d'una Catalunya feminista, social i verd."

El president del Govern, Quim Torra, va decidir després d'aquests desacords entre els socis de Govern convocar eleccions després que s'aprovin els Pressupostos catalans, que es votaran com aviat el 18 de març, per la qual cosa els comicis podrien celebrar-se a partir de mitjans de maig.