Els comuns, contra les clavegueres de l'Estat. La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, s'ha pronunciat aquest dimarts sobre el cas de l'Operació Catalunya, després que aquest matí s'hagi conegut que un jutjat investigarà de manera directa l'espionatge a Sandro Rosell. Es tracta del segon cas que arriba els jutjats, ja que abans s'havia condemnat l'excap de la brigada política, Eugenio Pino, per intentar adulterar el cas Pujol. La nova causa oberta al jutjat d'Instrucció número 13 de Madrid està centrada en l'expresident del Futbol Club Barcelona per aclarir la trama policial liderada per José Manuel Villarejo que pretenia apartar-lo del seu càrrec en el marc d'aquest entramat orquestrat des de les clavegueres de l'Estat.

Aquesta decisió ha estat molt ben rebuda per Jéssica Albiach, que l'ha celebrat. "És una bona notícia que passi a mans de la Justícia. És urgent fer neteja", ha sentenciat, en roda de premsa des del Parlament. La líder dels comuns ha remarcat que el cas de l'Operació Catalunya és "una demostració de les clavegueres de l'Estat, encara que alguns es neguin a reconèixer que hi són". Fins ara, que s'ha admès la querella de Rosell, l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem havien anat rebutjant, per diversos motius, les querelles presentades pels afectats de l'Operació Catalunya.

"Hem tingut noves informacions vinculades al cas Kitchen, que també són clavegueres contra l'independentisme i Podemos", ha afirmat Albiach, que espera que després de la investigació judicial es puguin tenir més dades per conèixer a fons quines són les conclusions i les mesures que s'han d'aplicar per fer neteja. També ha recordat que el Congrés dels Diputats ha impulsat una comissió d'investigació, però "és important que hi hagi conclusions i que tinguin efecte". Precisament aquest dimarts, ERC, Junts i el PDeCAT han reclamat al govern espanyol que es posi les piles per a constituir aquesta comissió, aprovada des del setembre, però que de moment no s'ha posat en marxa.

La inacció del Govern amb la sequera

D'altra banda, Albiach també s'ha referit a la sequera que travessa Catalunya i la inacció del Govern. Així, des dels comuns han recordat que és "incompatible" fer front a la sequera i, alhora, promoure macroprojectes com el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport i els Jocs Olímpics d'Hivern. Albiach ha demanat un acord de país per fer front a la sequera perquè, segons ha dit, la solució no és "posar pedaços", després que l'executiu hagi aprovat un grapat de mesures contra la situació crítica. "No podem perdre ni un dia més. Cal que el Govern faci la seva feina. Cal planificació ecològica, i abandonar els macroprojectes és una condició", ha insistit. El Hard Rock consumiria 15.000 milions de litres d'aigua cada any, i l'ampliació del Prat suposaria 20 milions més de turistes anuals