L'acord entre ERC i Junts segueix coent per a alguns dels grups que han vist com s'han quedat en la irrellevància parlamentària després de tocar amb els dits ser partíceps de la governabilitat del país. Un exemple són els comuns, que continuen blasmant el pacte i la formació de Carles Puigdemont.

Sense anar més lluny, la seva líder, Jéssica Albiach, ha alertat els republicans aquest dimarts que Junts "està més a prop de l'ayusisme econòmic que de les transformacions socials". Albiach ho ha dit en una entrevista a TVE, on també ha vaticinat que el futur president, Pere Aragonès, estarà "lligat de mans i peus".

La líder dels comuns ha dit que cal que la legislatura sigui "de transformació del sistema econòmic, de model productiu i de blindar els serveis socials que s'han retallat". "Ens preocupa que quedi en mans de Junts, perquè són l'antiga Convergència i no van tenir cap problema a retallar", ha retret.

Albiach també ha lamentat que tot i que Junts "va ser tercera força, s'han quedat amb mig govern i amb les conselleries que tenen més pressupost i més rellevants en matèria social, econòmica i de gestió dels fons europeus". Amb aquest acord, ha valorat, "no guanya Catalunya ni ERC".

En aquest sentit, Albiach ha posat d'exemple que ERC tingui la cartera de Feminismes però no la de Benestar Social o que ocupin la d'Acció Climàtica però no estiguin al capdavant d'Infraestructures.

L'estratègia independentista

En una altra entrevista a RNE, Albiach ha vaticinat que el pacte entre ERC i Junts té "data de caducitat" i ho ha lligat a la idea que l'acord és "una puntada de peu cap endavant". En aquest sentit, ha apuntat que ambdues formacions independentistes "han intentat tancar-lo de manera que no queda clar" si l'estratègia es basarà en el diàleg o en la confrontació amb l'Estat.

Preguntada sobre si hi ha possibilitats que la seva formació doni suport a uns pressupostos, tal com ja van fer la darrera legislatura, Albiach ha aclarit que "mai deixaré una cadira buida quan pot ajudar a tirar endavant mesures per ajudar la gent", però ha alertat que s'haurà de veure el plantejament que fan les diferents conselleries. Cal recordar, però, que ahir el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va insistir que la seva formació no podia "tenir res a veure" amb un Govern de Junts quan li van preguntat per aquesta mateixa qüestió.

 

Imatge principal: la líder dels comuns, Jéssica Albiach / Foto: Efe