Tot i la insistència del vicepresident Pere Aragonès per formar un Govern amb ERC, JxCat, els comuns, la CUP i el PDeCAT, la gran majoria d'aquests partits ja ho ha rebutjat. La mateixa líder de Catalunya En Comú Podem per al 14-F, Jéssica Albiach, s'ha burlat d'aquesta fórmula qualificant-la de "Frankenstein".

"Només falta l'apuntador", ha ironitzat aquest dilluns al matí en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press. "Tot això ho fa per evitar reconèixer l'evident fracàs de la fórmula actual del Govern de la Generalitat", ha etzibat. En aquesta mateixa línia s'expressa, de fet, l'exlíder d'ERC a Madrid Joan Tardà en el seu llibre En defensa pròpia, on valora la coalició entre JxCat i el seu partit de "fórmula esgotada".

Albiach també ha carregat contra el Govern en general, del qual ha assegurat que "és incapaç de gestionar els problemes del dia a dia i d'oferir un horitzó de futur per al país". La dirigent dels comuns ha aprofitat les declaracions de la candidata de JxCat, Laura Borràs, sobre la necessitat d'un canvi d'Executiu per assegurar que fins i tot els mateixos partits independentistes reconeixen aquestes acusacions. "A més, Borràs habitualment parla com si no tingués res a veure amb el Govern", ha apuntat. 

El pressing al PSOE

Per altra banda, Albiach ha insistit al PSOE que agilitzi els indults per als presos polítics i la reforma del delicte de sedició del Codi Penal. "No puc avançar els passos del govern espanyol, però crec que necessitem accelerar la via dels indults i de la reforma del Codi Penal. Insisteixo al PSOE i al ministre que necessitem agilitar aquest tema", ha recalcat.

Curiosament, la dirigent de CECP s'ha referit al rebuig definitiu per part de Bèlgica d'extradir l'exconseller Lluís Puig per enfortir la seva demanda. Per a ella aquesta decisió judicial evidencia que la sentència als líders independentistes és "injusta".

La incertesa del 14-F

Finalment, Albiach ha demanat que si les eleccions del 14-F se suspenen, es faci amb criteris sanitaris i no "partidistes" o "electoralistes". En aquest sentit ha demanat que un comitè d'experts assessori la Generalitat i dicti els criteris a seguir perquè es puguin celebrar uns comicis que assegura que són "necessaris". Aquest comitè també hauria de gestionar la pandèmia després del 14-F davant "la possibilitat que no sigui fàcil establir un nou Govern".