La presidenta del grup dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach, ha començat la seva rèplica al president Quim Torra, en el marc del debat de política general, qualificant el seu discurs de "decebedor", "triomfalista" i amb "aires de superioritat". Una critica molt dura que no li ha impedit, però, mostrar-se disposada a "arremangar-se" per evitar que Catalunya continuï "paralitzada". En aquest sentit, ha allargat la mà al Govern per negociar els pressupostos socials pel 2020 i també per arribar a una resposta "eficaç" a la sentència.

"Som plenament conscients de la situació d'excepcionalitat i allà estarem sempre pels drets i les llibertats, però cal governar i no ho han fet", ha afirmat Albiach, que ha lamentat que el govern faci oïdes sordes a la nova crisi econòmica i l'ha titllat d'"inoperant" i d'anar "arrossegant els peus". En aquest punt, la líder dels comuns a la cambra ha assegurat que Catalunya "no va bé", ha avisat que el Govern arriba "tard i malament" i s'ha preguntat si davant la desacceleració de l'economia hi haurà noves polítiques d'austeritat. En aquest sentit, ha avisat: "la majoria de la gent no podrà suportar noves retallades".

Davant d'aquesta situació, Albiach ha apostat per negociar i aprovar uns pressupostos socials que blindin els serveis socials i que ajudin a "redistribuir la riquesa". Ara bé, ha recordat que no estan d'acord amb algunes polítiques del Govern com la Llei Aragonès, que defensa que facilita les externalitzacions, i avisat que si el Govern continua "inoperant, haurà de plegar" i convocar eleccions per "posar Catalunya en marxa".

Per altra banda, a les portes de la sentència, la diputada ha demanat als grups independentistes deixar la "retòrica buida", apostar per "recuperar el diàleg" i prioritzar la llibertat dels presos a través d'una solució "eficaç", que pels comuns passa per una reforma del Codi Penal. En aquest sentit, ha demanat estar a "l'alçada" de la situació i ha fet dues crides. Als independentistes, els ha demanat no "instrumentalitzar" els presos; i al PSC, que intenti arribar a consensos per trobar una solució i trobar un "pacte de mínims". "Mentre hi hagi gent a la presó no podrem tenir diàleg", ha avisat en aquest sentit.