La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que l'acord de Pressupostos per a 2023 que es va firmar aquest dimecres entre el Govern i els comuns "és un acord en el qual perd Endesa, en el qual perd Foment i en el qual perd Blackstone". Ho ha dit aquest dissabte al Consell Nacional de Catalunya en Comú a Barcelona, en el qual ha afirmat que els qui surten guanyant amb l'acord són els catalans, ja que redueix "el seu sofriment davant de la crisi d'inflació que molts estan aprofitant per fer negoci".

Segons ella, per arribar a un acord, el seu partit ha hagut d'"arrossegar la minoria absoluta del Govern d'ERC", per la qual cosa ha agraït al seu equip de negociació la feina feta durant unes setmanes que defineix com a molt difícils. Ha afirmat que l'acord no significa "res més que això: aconseguir uns Pressupostos en la línia de les necessitats que té un país", i ha remarcat que no es tracta del programa de govern dels comuns. Albiach ha celebrat que amb l'acord guanyi el "sentit comú" a favor de la sobirania energètica, del dret a l'habitatge i a la sanitat pública, del feminisme, d'un país de trens i d'un país en el qual qui més té més col·labora, en les seves paraules.

Crítica al PSC

Albiach ha dit que li sorprèn que el PSC "tingui dubtes" sobre l'impost de solidaritat, ja que, segons ella, trasllada l'acord de solidaritat que ha aprovat el Govern a Catalunya. "No es si el PSC és conscient de què anar en contra d'aquest imposat no és anar en contra d'En Comú Podem, és anar en contra de les polítiques que està tirant endavant el govern de coalició i és posar-se al costat de la patronal, que el vol recórrer davant dels tribunals", ha afegit.

Per la seva part, aquest dissabte el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha advertit que el seu partit "no està per aguantar el paraigua a ningú", sinó per treballar perquè Catalunya tingui uns bons pressupostos. Ha recordat a Pere Aragonès i a ERC que és la seva responsabilitat "aconseguir prou suports" per tirar endavant els comptes. Illa ho ha dit des d'Igualada i en resposta a la portaveu republicana, Marta Vilalta, que aquest dissabte ha posat sobre la taula la possibilitat de portar-los a aprovació abans de tancar un acord.

 

Eleccions municipals

Respecte a les eleccions municipals de maig de 2023, Albiach ha assegurat que des dels comuns volen que les seves candidatures siguin àmplies i diverses: "Jo crec que ja hem arrelat, ara el que toca és créixer". Ha dit que els projectes de diferents municipis governats pels comuns els han "inspirat" a l'hora de fer les propostes per a les negociacions dels Pressupostos catalans.