Junts per Catalunya ha posat en marxa el procés de primàries per formalitzar la candidatura de l'exalcalde i exconseller Xavier Trias com a cap de llista d’aquest partit a l’Ajuntament de Barcelona. Aquest dijous s’ha reunit la Comissió Municipal Territorial (CMT) de Barcelona, que ha proposat a l’executiva del partit l’inici del procés de primàries.

Amb aquest procediment, Trias quedarà proclamat formalment com a candidat, després que aquest dimarts va anunciar durant un sopar de la federació de Barcelona del partit la seva voluntat d’optar a encapçalar la llista. En cas que no es presenti cap candidatura alternativa, l'exalcalde podria quedar proclamat formalment com a cap de llista la setmana vinent.

Compte enrere

La previsió és que aquest mateix divendres, un cop formalitzat el vist-i-plau de l’executiva, els afiliats rebin el correu electrònic notificant-los l’obertura del procés i obrint la possibilitat que es presentin més precandidats, tal i com preveu el reglament de primàries.

Segons aquest reglament, a partir del dia en què s’obre el procés hi ha tres dies més per presentar candidatures. El dia 4 es proclamen la precandidatures. A partir d’aquell moment, els aspirants han d’aconseguir els avals, d’un mínim del 20% dels afiliats. Hi ha sis dies per recollir avals. Posteriorment hi ha la campanya electoral i, finalment, la votació de primàries.

Un sol candidat

No obstant això, si es confirma que hi ha un sol candidat, segons fonts del partit, seria suficient amb la recollida dels avals per considerar-lo proclamat.

De fet, en el cas de la proclamació el passat mes de febrer d’Elsa Artadi, en què no es va presentar cap altre candidat, ni tan sols es va esgotar el termini previst per a la recollida d’avals. Un cop es va confirmar que havia superat el 20% dels avals exigits es va tancar la recollida i es va proclamar la seva candidatura.

Va ser precisament la decisió d’Artadi de renunciar a encapçalar la llista i retirar-se de la política la que ha obligat a reobrir de nou el procediment per escollir el candidat de Barcelona.