Després de l'acord entre el Govern i els comuns de cara als pressupostos de 2023 ara des d'ERC estan començant a posar pressió a Junts i a PSC per portar les negociacions, encara en marxa, a bon port. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha avisat a PSC i Junts que el Govern pot tirar pel dret i aprovar els pressupostos si es continua allargant la negociació sense resultats. "Si segueix aquesta voluntat dilatòria, probablement el Govern haurà de fer un pensament i portar l'aprovació dels comptes al Consell Executiu i després seguir negociant amb els partits al Parlament", ha reflexionat en veu alta Vilalta en una entrevista a Catalunya Informació. De fet, la portaveu d'ERC ha volgut deixar clar que "entorpir" la negociació dels pressupostos per desgastar el Govern "no és positiu per a ningú". "Demanem un exercici de responsabilitat a tothom. Dilatar per dilatar una negociació no té cap sentit", ha afirmat Vilalta.

De moment sembla que les negociacions a dues bandes, amb Junts i amb el PSC, no s'estan tancant amb la mateixa agilitat amb què es van tancar la darrera setmana les converses amb els comuns. "Emplacem a tothom amb qui estem negociant a poder fer els passos definitius per tancar aquest acord al més aviat possible", ha continuat la portaveu d'ERC. "Això serà positiu per a la gent, les empreses, les organitzacions i, en definitiva, per a tot el país. Podrem disposar de més de 3.000 milions d'euros extra que ajudaran molt en el context actual", ha volgut posar sobre la taula Vilalta, que igualment ha recordat que els comptes disposen ja del vistiplau dels agents socials, el món de la cultura i els comuns. "No hi ha cap escull que hagi encallat les negociacions, al contrari. Hi ha moltes prioritats de país que compartim", ha afirmat la portaveu d'ERC. "Estem molt més a prop de l'acord del qual diuen els dirigents del PSC o de Junts", ha conclòs.

El pacte entre el Govern i comuns que es va fer públic aquest dimecres per als pressupostos de l'any vinent només serveix per sumar 41 dels 135 escons del Parlament a favor del projecte. Així doncs, segueix sent imprescindible arribar a un acord amb algunes de les dues formacions amb les quals el Govern segueix conversant. En aquest context, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va esgrimir l'entesa tancada el passat dimecres amb la formació de Jéssica Albiach per pressionar socialistes i Junts. La consellera ja va advertir que políticament aquestes formacions (PSC i Junts) "no es poden permetre" que no hi hagi acord, va assegurar que això "no tindria sentit", i es va mostrar convençuda "que tots els partits estaran a l'altura de la responsabilitat" per tancar l'entesa els dies vinents.

"No hi ha cap raó perquè no es pugui produir aquesta aprovació", assegurava Vilagrà el dimecres, tot just comparèixer davant dels mitjans per explicar l'acord amb els comuns. No només això, la responsable de Presidència va insistir que el Govern està en condicions d'aprovar el projecte de forma immediata, abans d'acabar l'any. Aquest dissabte Marta Vilalta ha estat més tallant i ja ha confirmat que el Govern està disposat a aprovar els pressupostos abans d'arribar a un acord. L'optimisme que mostraven des d'ERC el dimecres contrastava amb les versions del líder del PSC, Salvador Illa, i de l'entorn de Junts. Des de les dues formacions afirmaven que les converses encara "no han avançat prou" per arribar a un acord, després de més d'una desena de reunions tècniques amb cadascuna de les dues formacions implicades en les negociacions. La confiança que mostraven des d'ERC el dimecres sembla que aquest dissabte ja s'ha convertit en més impaciència davant l'estancament de les negociacions amb Junts i PSC.