Després de dos anys en el sector de l'advocacia privada, l'exlíder de Ciutadans Albert Rivera ha decidit deixar el despatx d'advocats Martínez-Echevarría. Segons avança El Confidencial, amb la marxa de Rivera, que és l'actual president executiu, se n'anirà José Manuel Villegas, vicepresident executiu i exnúmero dos de Ciutadans. Els motius de la seva retirada encara no són coneguts, i a partir d'ara haurà de negociar una sortida a meitat de contracte, que el vinculava amb el bufet cinc anys. La cúpula gestora de Martínez-Echevarría era conscient del risc de contractar a un polític, per això molts despatxos d'advocats tenen rotundament prohibit fitxar polítics, i si ho fan, adopten un perfil baix.

La contractació de Rivera va ser en clau de relacions públiques, més que de gran gestor. El mateix Rivera va assegurar que no assumia una "presidència real, sinó executiva", tot i això, en el sector jurídic el veien com un "obridor de portes" més que com un gestor efectiu de l'organització d'un gran bufet. L'aposta era arriscada, i gran, ja que tenia un gran potencial, amb molts contactes, popularitat i trajectòria. El seu fitxatge es va anunciar quatre mesos després de la bufetada electoral que va patir Ciutadans el novembre de 2019, quan la formació va caure dels 57 als 10 diputats. Aquesta ensopegada va ser tan dura que com a conseqüència més immediata es va anunciar que Rivera deixava la política i s'incorporava al sector privat.

L'última aparició pública

Feia molt temps que no passava, però es va produir el miracle. D'ençà que Albert Rivera abandonés el partit després de les eleccions del 10-N, quan va deixar al seu partit amb només 10 diputats, que no apareixia en un acte públic amb Inés Arrimadas, la seva substituta al capdavant del partit. L'octubre passar es va produir aquest retrobament fugaç davant les càmeres, que van captar com es van saludar ràpidament. El motiu del seu reencontre? Andalusia. El problema? Arrimadas no ho sabia. 

No havia estat anunciat que Rivera reapareixeria en el Fòrum Turisme organitzat per Europa Press. Per això, l'actual líder de Ciutadans no va poder amagar la seva sorpresa en veure'l aparèixer per la porta. Es van saludar com si mai no hagués passat res i després van parlar breument amb Juan Marín (Cs), vicepresident d'Andalusia que intervenia en el fòrum.  En aquesta trobada  Rivera va voler treure pit per l'Executiu de PP i Ciutadans a Andalusia, del que ha dit que espera que la seva "estabilitat" duri "molts anys". La formació taronja només governa en coalició amb el PP a Castella i Lleó i Andalusia, després de la moció de censura fracassada a Múrcia i les eleccions a Madrid que Isabel Díaz Ayuso va guanyar per majoria.

El declivi de Cs

Ciutadans està en caiguda lliure, perd simpatitzants, afiliats, assessors, de tot una mica. El partit té de previsió començar el 2022 perdent més de la meitat dels seus afiliats en actiu. De fet, segons es desprèn l'informe de previsions econòmiques aprovades pel Consell General a finals de desembre, la formació d'Arrimadas deixarà d'ingressar el 47,65% de les quotes dels seus afiliats, que es cobren a 10 euros mensuals. Amb aquesta gran pèrdua, Ciutadans espera que en aquest 2022 resisteixin poc més de 9.500 afiliats en tot el país.

La repetició electoral del novembre de 2019 va provocar l'enfonsament de Ciutadans pel que fa a escons -van perdre 47 cadires-, però a més, també va marcar l'inici del declivi de la confiança de la militància cap al partit, més de 28.000 simpatitzants van donar-se de baixa. Els afiliats van segur caient fins als 27.402 a principis de 2020. Ara, dos anys més tard, Ciutadans, en aquest període de temps, ha perdut la increïble xifra del 72% de la militància.