El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dimarts que el govern espanyol continuarà "insistint" per reobrir passos fronterers com el del Coll de Banyuls, tancats per les autoritats franceses fa dos anys. Albares ha defensat que "no descansarà" fins a aconseguir reobrir-los i ha avançat que tots dos països ja estan treballant en la creació de "brigades mixtes", condició que va posar França durant la cimera hispano-francesa. "Continuarem insistint i ja hi ha hagut mesures concretes, com les brigades mixtes que en aquests moments estem començant a posar en marxa perquè aquests passos s'obrin com més aviat millor i aquesta situació no es torni a produir", ha detallat el ministre segons recull Europa Press.

El titular d'Afers Exteriors ha fet aquestes afirmacions després que el senador d'EH Bildu Gorka Elejabarrieta preguntés quines gestions està fent el govern espanyol davant del tancament de passos fronterers. De fet, Elejabarrieta ha recordat que França avaluarà mantenir aquestes vies alternatives tancades el pròxim 30 d'abril i ha volgut saber què planteja fer l'executiu de Pedro Sánchez per recuperar la circulació en aquests camins. El senador d'EH Bildu ha explicat que no poder passar-hi suposa "nombroses disrupcions al dia a dia dels que viuen a un costat i l'altre de la frontera". 

El govern espanyol demana la reobertura a França

José Manuel Albares ha assegurat que tant ell com el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han exigit de manera reiterada als seus homòlegs a França la reobertura d'aquests passos, que ha recordat que van ser tancats de manera "unilateral". El ministre d'Afers Exteriors ha assenyalat que actualment ja s'han reobert algunes d'aquestes vies, però ha reconegut que "no n'hi ha prou fins que siguin exactament zero" els passos fronterers tancats. En aquesta línia, ha defensat que "no pot existir un esperit europeista, si no permetem als nostres ciutadans circular lliurement". 

Els veïns reobren el pas del Coll de Banyuls

A l'espera d'una decisió política que no arriba, els veïns de la Catalunya Nord van decidir tornar a reobrir el Coll de Banyuls el passat 7 de febrer, en una nova acció reivindicativa per recuperar la via. Ho va anunciar Joan Ridaura, vicepresident de la xarxa d'escoles La Bressola, a través d'una piulada. Una acció que va arribar només 15 dies després que les autoritats franceses tornessin a prohibir el pas col·locant grans rocs al camí. I és que veïns de l'Espolla (Alt Empordà) ja havien enretirat les roques durant el mes de gener per permetre als ciutadans del Rosselló poder arribar a la 26a Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla per aquesta tradicional via.