El cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep-Lluís Alay, ha carregat contra la reunió d'ERC amb el PSOE pel CatalanGate. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha rebut al ministre de Presidència del govern espanyol, Felix Bolaños, per abordar l'espionatge a l'entorn independentista. A Alay, que és un dels afectats per aquest cas, no li ha agradat gens ni mica la fotografia de la reunió i ha assegurat que la trobada és "blanquejar" el PSOE per un dels casos més polèmic que envolten els socialistes: el cas Lasa i Zabala. Dos activistes independentistes bascs de divuit anys que van ser torturats i executats per la Guàrdia Civil durant el mandat del socialista de Felipe González. El tret característic d'aquest assassinat és que van ser enterrats sota calç viva. És per això que Alay carrega dient: "Blanquejar la calç".

La sentència contra els torturadors i assassins dels nois José Antonio (Joxean) Lasa Aróstegui i José Ignacio (Joxi) Zabala Artano va determinar que fossin condemnats Enrique Rodríguez Galindo, general de la Guàrdia Civil destinat a Intxaurrondo, a cinquanta-set anys per totes dues execucions, més set per totes dues detencions il·legals. Ángel Vaquero, tinent coronel, condemnat a cinquanta-set anys de presó pels dos assassinats. Julen Elgorriaga, governador civil de Guipúscoa, condemnat a seixanta-nou anys. Però, tot i les condemnes, només van passar uns pocs anys dins de la garjola. A més que, com tots els terroristes dels Grups Antiterroristes d'Alliberació, van rebre l'indult del govern del PP o del PSOE.

La reunió per l'espionatge

La trobada Vilagrà-Bolaños s'ha produït en el marc del cas CatalanGate. La formació d'ERC, que és sòcia del govern espanyol, havia amenaçat en diverses ocasions de refredar les confiances amb els socialistes si aquests no depuraven responsabilitats pels espionatges als independentistes. Finalment, Bolaños ha viatjat fins al Palau de la Generalitat per rebaixar les tensions entre el govern català i l'espanyol. En acabar, el ministre ha anunciat l'obertura d'un control intern dins del CNI a petició del mateix Centre d'Intel·ligència, així com la constitució de manera immediata de la comissió de secrets oficials. Bolaños ha garantit la "plena cooperació del govern amb la justícia". La resposta del ministre no ha satisfet la consellera, que ha valorat negativament la trobada i ha advertit de conseqüències greus, si no s'esclareix l'afer.

La reunió, que ha començat amb tres quarts d'hora de retard, ha durat més de dues hores. Per exigència de la consellera, s'ha fet sense mòbils damunt la taula. El ministre ha comparegut en acabar davant de la premsa, però només ha acceptat tres preguntes. Ha assegurat que les institucions espanyoles actuen dins de la legalitat i que el Govern comprèn la preocupació dels afectats, que el Govern té "la consciència tranquil·la i res a amagar". Bolaños ha mostrat la confiança que la comissió de secrets oficials es constitueixi tan aviat com sigui possible. "És allà on realment la directora del CNI o altres persones poden donar informació i que els portaveus de tots els grups puguin tenir accés", ha explicat. El ministre ha assegurat que ja han iniciat els contactes amb els grups per constituir la comissió, que hi hauran d'estar representats tots els grups sense excepció i no hi ha cap figura que pugui substituir a aquest control del Parlament, exercint els seus drets a la informació.