La reunió entre el ministre Félix Bolaños i la consellera Laura Vilagrà després d'una setmana marcada per l'escàndol de l'espionatge contra dirigents independentistes, no ha dissimulat la tensió que aquesta situació ha provocat entre els dos governs. La consellera, que ha rebut el ministre amb posat seriós, ha exigit que no hi hagués mòbils damunt la taula durant la trobada, i el ministre ha intentat relaxar l'ambient, l'endemà de Sant Jordi, regalant-li un llibre. La trobada s'ha allargat més de dues hores. En acabar tots dos han comparegut, per separat, davant la premsa.

Bolaños ha arribat a la plaça Sant Jaume amb tres quarts d'hora de retard sobre l'hora prevista, que algunes fonts han atribuït a un retard a l'aeroport i que des de la delegació del govern s'ha insistit que no obeïa a la cursa que tallava diferents carrers de la ciutat. L'acompanyava la delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay. 

Des de la conselleria s'ha volgut subratllar la fredor de la trobada. La consellera no ha rebut el ministre a la porta, sinó que ha estat la secretària general, Núria Cuenca, qui l'esperava. A més, la reunió no s'ha celebrat, com és habitual al sofà del despatx de Vilagrà, sinó en una taula de treball on es mantenien les distàncies entre els dos interlocutors. La consellera ha exigit que no hi hagués mòbils a la reunió. "No ens en refiem. Hem estat espiats i no volem que ens continuïn espiant", ha argumentat un membre del departament.

El poder de la conversa

En canvi, el ministre ha intentat relaxar l'ambient amb un llibre que ha regalat a la consellera, aprofitant que ahir es va celebrar Sant Jordi. Es tracta de En defensa de la conversación de Sherry Turkle. Un llibre que porta per subtítol El poder de la conversación en la era digital, i on l'autora defensa el valor de la conversa cara a cara, enfront de la mediació de la tecnologia.

Dijous passat el president, Pere Aragonès, va exigir al govern espanyol, després de reunir-se amb els grups parlamentaris afectats per l'espionatge que algú assumeixi responsabilitats per aquest afer. L'escàndol va esclatar dilluns quan el New Yorker va publicar un reportatge sobre l'espionatge de Pegasus a l'independentisme a partir d'un informe del centre d'investigació canadenc Citizen Lab.