El responsable de l'Oficina del president Carles Puigdemont a Barcelona, Josep Lluís Alay, ha assegurat que "la diplomàcia espanyola està en fallida". Alay ho ha dit en una entrevista aquest divendres al programa Catalunya vespre de Catalunya Ràdio després que l'ambaixada espanyola pressionés una universitat mexicana perquè no fes un acte en què participava Puigdemont. 

Aquesta setmana s'havia de celebrar una conferència sobre l'existència de presos polítics a Catalunya a la Universitat Iberoamericana de Ciutat de Mèxic. Hi havia d'intervenir el president Puigdemont amb uns ponents mexicans que exposaven també la situació d'alguns presos del país. "Era una combinació per explicar la situació a Catalunya i a Mèxic. Això ho hem fet a moltes universitats europees: a Helsinki, Copenhaguen, Dublín...", ha explicat Alay.

L'Oficina del president ja havia pactat i tancat com seria la conferència amb els organitzadors però a principis de setmana la universitat els va explicar que estaven rebent pressions espanyoles perquè aquesta conferència no es realitzés.  "Des de Mèxic, els representats dels alumnes ens diuen que el rector està sotmès a una gran pressió per part de l'ambaixada espanyola perquè s'anul·lés aquest acte. Deien que la universitat estava convidant un criminal a fer una conferència", ha relatat .   

"Finalment, dijous ens va informar que havien decidit que la conferència seria del president Puigdemont amb una altra persona, de la qual no ens donen el nom, i que farien un cara a cara. Era un acadèmic de Barcelona d'extrema dreta. No és cap electe ni cap càrrec polític, i ho desvirtuava tot. Estem disposats a parlar i a dialogar, però no podem acceptar aquestes prensions. Les prensions han estat molt potents". Per aquest motiu, finalment, l'equip de Puigdemont ha decidit no viatjar fins a Mèxic i ha denunciat el boicot espanyol. 

"La diplomàcia espanyola sempre actua contra nosaltres. Ens intenten limitar la llibertat d'expressió i al món se n'adonen que qui té el problema és Espanya. Ens trobem davant d'una diplomàcia espanyola fallida. El president no deixarà de viatjar pel món. És una veu lliure", ha clamat Alay.