Les reaccions sobre la decisió del Tribunal Constitucional d'avalar la vigència de les ordres europees de detenció contra el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig no s'han fet esperar. El cap de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, considera que, amb aquesta decisió, "Espanya surt de la Unió Europea".

TUIT josep lluís alay decisión tc puigdemont

Una altra de les persones que s'ha pronunciat al respecte és Jaume Alonso-Cuevillas, advocat i diputat de Junts per Catalunya al Parlament: "No desaprofiten ocasió, les ordres de detenció no estan vigents a cap país democràtic europeu. Però Spain is different".

TUIT jaume alonso cuevillas decisión tc puigdemont

Costa parla d'"operació d'Estat"

L'exvicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa, també ha valorat a través de Twitter la decisió que ha adoptat aquest dimarts l'alt tribunal en el si del seu plenari. Per a Costa, es tracta d'una "operació d'Estat": "Ho podien deixar com una croada personal d'un magistrat fanàtic. Però no ho és. És una operació d'Estat, una promesa de Sánchez i Casado i un crit de Vox i el PP. Per això, el Tribunal Constitucional avala per unanimitat (PSOE, PP i Vox, que ja semblen la majoria) la desobediència de Llarena al TJUE".

TUIT josep costa decisión tc puigdemont

Finalment, també ha fet referència a aquesta qüestió l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, que també ha volgut recordar que "cap tribunal europeu considera legal executar" l'euroordre contra Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig: "El TC manté vigent l'ordre de detenció que cap tribunal europeu (inclòs el TGUE) considera legal executar".

TUIT gonzalo boye decisión tc puigdemont

El Constitucional s'alinea amb el jutge Llarena

En el ple del Tribunal Constitucional d'aquest dimarts, s'ha acordat desestimar el recurs de súplica i la sol·licitud de mesures cautelars pel president Puigdemont, pels eurodiputats Comín i Ponsatí i el també conseller Lluís Puig presentats pel jutge Pablo Llarena. D'aquesta forma, es refermen en la decisió que ja s'havia adoptat el passat mes de març de no suspendre preventivament les ordres de detenció en contra dels quatre.

La decisió arriba després que aquest dilluns Puigdemont declarés a la Cort d'Apel·lació de Sàsser, tribunal que va decidir deixar en suspès el procés d'extradició a l'espera que el Tribunal General de la Unió Europea decideixi sobre les qüestions prejudicials que va presentar Pablo Llarena i fins que també es pronunciï sobre les mesures cautelars per recuperar la immunitat que el president Puigdemont va presentar la setmana passada.

De fet, el Tribunal de Sàsser recorda que el vicepresident del TGUE va avisar que Puigdemont té immunitat, en tant que eurodiputat, per "viatjar lliurement" i participar en les reunions del Parlament Europeu, i a la resolució estableix que aquesta immunitat es manté "jurídicament intacta".

 

Imatge principal: Josep Lluís Alay, en una fotografia d'arxiu. ACN.