L'alarma s'ha disparat a Dinamarca perquè els contagis per la Covid s'estan multiplicant amb una mutació i un animal perillós, segons informa el diari econòmic alemany Handelsblatt. El diari recull declaracions del microbiòleg danès Hans Jörn Kolmos, que no dubta a afirmar que "Dinamarca es pot convertir en el nou Wuhan", en al·lusió al focus inicial de coronavirus a la Xina.

El problema ha estat una mutació que ha tingut el virus als països nòrdics i que s'ha detectat en visons. I Dinamarca és el més gran exportador mundial de pells de visó, perquè té 1.100 granges dedicades a aquesta activitat. D'aquí l'alarma.

Handelsblatt

"Dinamarca es podria convertir en un nou Wuhan": la crisi de la Covid s'intensifica al nord d'Europa, titula Handelsblatt

"A Dinamarca, les autoritats i els experts temen que el virus mutat es pugui propagar dels visons als humans", indica Handelsblatt. "De fet a Dinamarca 214 persones han resultat contagiades amb les cinc mutacions de la Covid que s'han descobert fins ara. Dotze d'elles estan contagiades amb el que els viròlegs creuen que és la mutació més perillosa, la del denominat grup 5. Es tem que un virus mutat pugui fer que una vacuna resulti ineficaç o que esdevingui menys efectiva", afegeix el diari.

El govern danès ha decidit prendre mesures dràstiques davant del problema i ha anunciat que sacrificarà els 16 milions de visons que hi ha a les granges daneses. I ha anunciat que confinarà el nord de la península de Jutlàndia fins al 3 de desembre, on hi ha la majoria d'aquestes instal·lacions.

Actualment ja s'han sacrificat 2,5 milions de visons, però han aparegut problemes legals, i sembla que amb base legal el govern danès només podia matar animals contagiats. Ara el govern vol impulsar una llei per la via d'urgència per tal de poder sacrificar la totalitat de visons. 

El ministre de Finances danès, Nicolai Wammen, ha demanat al Parlament que sigui expeditiu a l'hora de resoldre la qüestió de la matança de visons de granja de pell al país. El govern danès ha rebut una allau de crítiques des de l’anunci de matar tots els visons de granja de Dinamarca i de tancar parcialment el nord de Jutlàndia.