Un candidat a la investidura d’Esquerra Republicana seria tan “legítim” com un candidat de Junts per Catalunya. Així ho ha assegurat Elisenda Alamany, portaveu de Catalunya en Comú, aquest dilluns des del Parlament. “No seria una idea tan desgavellada”, ha defensat després que el vicepresident Oriol Junqueras hagi assenyalat Marta Rovira com a possible candidata. En cas que arribés una proposta en aquest sentit, l’estudiarien.

Malgrat tot, Elisenda Alamany ha afegit que, ara per ara, no han rebut cap altra proposta que no sigui la de Carles Puigdemont. “Quan s’arribi a aquest moment, ens pronunciarem”, ha indicat. Ha sostingut que “qualsevol opció que passi per sortir del bloqueig” serà estudiada pels comuns. Aquesta opció hauria de ser d’ERC, no de JuntsxCat, perquè no comparteixen model de país. Ha descrit Elsa Artadi com a “deixebla de Mas-Colell”, i ha apuntat que ERC i la CUP sumen 36 diputats, enfront dels 34 de JuntsxCat.

La portaveu dels comuns ha lamentat que ERC “moltes vegades estigui supeditada als interessos de Junts per Catalunya”, i no els veu en via de sortir d’aquesta “supeditació”. I ha advertit que els “gestos simbòlics” i les propostes de resolució només servirien per a empitjorar la situació. “No volem més presos polítics, ni que el nostre Govern l’estigui governant el senyor M. Rajoy o la senyora Soraya Sáenz de Santamaría”, ha afirmat.

Alamany ha recordat que fa més de 100 dies que hi ha membres del Govern a la presó, i ha avisat que l’”ofensiva autoritària” de l’Estat continuarà fins que no hi hagi un Govern “fort” a Catalunya. “Això no es farà amb gestos simbòlics ni amb propostes de resolució, sinó amb un candidat que pugui governar des de Catalunya”, ha dit.

En aquest sentit, ha lamentat la “guerra fratricida” en el si de la majoria independentista. Els ha demanat “responsabilitat” i “valentia” per a sortir “millor i no pitjor”.