La renúncia col·lectiva per part dels vocals progressistes amb l’objectiu de provocar una renovació del Consell General del Poder Judicial s’allunya. El bloc progressista al CGPJ -conformat per elegits pel PSOE, Izquierda Unida i el PNB- no es posa d’acord sobre si seria útil presentar una dimissió en bloc com a mesura de pressió per forçar-ne la renovació. La segona trobada dels vocals –la primera amb la presència dels 8- ha acabat aquest dimarts a la nit sense consens perquè alguns d’ells no les tenen totes de l’utilitat d’aquesta opció. De fet, segons ha explicat Europa Press, alguns dels vocals han explicat que la trobada d’avui ha estat un intercanvi d’opinions per discutir aquest plantejament per primera vegada encara que els convençuts no han pogut seduir els que són reticents.

A mesura que passen els dies la idea inicial proposada per Álvaro Cuesta es va esvaint perquè encara pesen massa els dubtes d’una eventual renúncia grupal. I no les tenen totes que l’acció fos efectiva. Existeixen dubtes sobre el quòrum. Actualment se situa en els 11 vocals (deu més el president) i la dimissió dels que s’ho estan rumiant seria un impediment perquè es reunís el ple. Els conservadors avisen que, tenint en compte que Rafael Mozo és president interí, el ple podria treballar igualment i, a més, recorden que si no pogués funcionar, la comissió permanent podria assumir la potestat mantenint actiu el CGPJ.

L’objectiu de la reunió d’aquest dimarts era intentar consensuar una postura comuna per portar al ple ordinari del CGPJ, que es farà aquest dijous. A l’ordre del dia ja hi figura analitzar la renúncia presentada per Concepción Sáez i la situació actual del CGPJ, que està en funcions des de fa quatre anys i mig pel bloqueig del PP.

Segon intent frustrat

El d’avui ha estat el segon intent de l’espai progressista per consensuar una posició comuna per presentar-la al ple del CGPJ d’aquest dijous. Divendres passat, després de la renúncia de Concepción Sáez, 5 dels 8 vocals es van reunir per començar a posar fil a l’agulla, encara que no en van treure l’aigua clara perquè no hi eren tots. Fins al moment no s’ha pactat el punt nuclear del debat, que és la dimissió conjunta per estimular la renovació per part del PSOE i del Partit Popular, a qui acusen de degradar la institució que regeix el govern dels jutges i de mantenir-lo en una situació d’interinitat “inacceptable”.

El govern espanyol tira d’ironia

Després del Consell de Ministres, la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez, ha ironitzat quan li han preguntat per la possibilitat que dimiteixin en bloc els vocals del CPGJ nomenats pel PSOE, Izquierda Unida i el PNB. “Potser la curandera explica els desatins de Feijóo”, ha assegurat Rodríguez, fent referència la telepredicadora que va intervenir en l’acte del PP aquest passat cap de setmana. La portaveu del govern, a més, ha afegit que li agradaria comptar amb una oposició “lleial i que tingués sentit d’Estat”.

En una línia similar, el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, ha defensat que la via proposada és “l’últim intent” per pressionar el PP abans de “fer una reforma legislativa” i alterar els mecanismes de renovació del CGPJ. Tot i això, segons ha explicat a Ràdio 4, s’ha mostrat “bastant escèptic” amb què les dimissions serveixin per “moure el PP”.