La responsable de Política Municipal del PSC i alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlon, ha advertit que els ajuntaments catalans governats per socialistes no col·laboraran en un referèndum d'independència i "protegiran" els funcionaris de situacions d'"inseguretat jurídica". 

Sobre la convocatòria de referèndum, Parlon s'ha mostrat convençuda que la Generalitat finalment no podrà convocar un referèndum unilateral fora de la legalitat, per la qual cosa si es celebra una consulta serà només "un nou 9-N", ha declarat la dirigent socialista en una entrevista a EFE. 

Tot i això, Parlon ha avisat que en cas de celebrar-se un referèndum unilateral, els ajuntaments socialistes es mantindran dins de la legalitat. "Serem respectuosos i meticulosos amb la llei i, per tant, els nostres funcionaris, que coneixen perfectament la llei, faran el que han de fer". 

En aquest sentit, ha declarat que "no obligaran cap funcionari que doni cobertura tècnica a un referèndum que es produeix fora de la legalitat" i s'ha mostrat crítica amb el paper de la Generalitat respecte dels funcionaris. "Estem clarament en contra d'això d'obligar els funcionaris a complir amb els sentiments patriòtics d'uns quants. Només cal parlar amb el secretari de qualsevol corporació municipal perquè ens expliqui de què estem parlant". A més a més, Parlon ha afirmat que no "cediran cap espai municipal per fer un referèndum il·legal". 

Parlon també ha opinat sobre la tensió entre la Generalitat i el Govern espanyol i s'ha mostrat "convençuda" que l'executiu central no farà ús de la força ni suspendrà l'autonomia. No obstant això, Parlon ha augurat que hi haurà "un nou cicle d'inhabilitacions polítiques".

Un cop més, Parlon ha manifestat la voluntat de la formació socialista d'optar per una proposta federal que "no és fàcil, però és creïble i permet construir un escenari diferent", ha conclòs.