L’Ajuntament de Santa Susanna (Maresme), s’ha vist obligat a tornar a penjar la bandera espanyola a la façana del consistori. El jutjat contenciós administratiu número 7 de Barcelona ha fet pública la seva decisió aquest dilluns, després que Vox presentés un recurs contra el consistori. El partit d’extrema dreta va formalitzar la queixa en considerar que s’incomplia la llei relativa a l’ús de la bandera d’Espanya. La sentència destaca que l’ensenya haurà d’onejar i "ocupar el lloc preferent a l'interior de tots els edificis i establiments de l'Administració central, institucional, autonòmica, provincial o insular i municipal de l'Estat". En un comunicat, la formació s’ha felicitat per la resolució i ha lamentat que el “separatisme” i els socialistes no defensin els “símbols comuns” ni la legalitat de la llei de banderes. Vox no té representació al municipi.

Fa dos anys que Molins de Rei no penja la rojigualda perquè “s’està rentant”

L’Ajuntament de Santa Susanna no és l’únic que ha despenjat la bandera espanyola del seu balcó i no ha trobat el moment de tornar-la a col·locar. Els veïns de Molins de Rei (Baix Llobregat) fa dos anys que no la veuen penjada a la façana del consistori. Per la seva banda, l’ajuntament, governat pel PSC i els comuns, assegura que no hi és perquè “s’està rentant”. Aquesta vegada la demanda l’ha presentada l’associació espanyolista Impulso Ciudadano, que ha argumentat que el govern municipal “fa dos anys que es burla” de la normativa institucional. Arran de la situació, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha especificat al municipi que “quan la bandera s’hagi de rentar, o estigui deteriorada per qualsevol causa, l’ajuntament haurà de substituir-la per una altra neta o nova de manera immediata”.

L’Ajuntament de Montblanc claudica i col·loca l’ensenya espanyola al balcó

D’altres ajuntaments catalans, com el de Montblanc (Conca de Barberà), no han estat tan ferms davant la sentència dels jutges. El govern municipal, en mans d’ERC, va tornar a col·locar l’ensenya espanyola al balcó del consistori el 15 de febrer d’enguany, després que el jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona li fes arribar la sentència. Avui dia, onegen a la façana de l’ajuntament tres banderes, la catalana, l’espanyola i la del municipi. Tant l’alcalde com el secretari municipal s’enfrontaven a la inhabilitació per un delicte de desobediència greu. També van ser denunciats per l’entitat Impulso Ciudadano. El mateix cas es va donar a l’Ajuntament de Ripoll, on es va retirar una estelada per ordre judicial i es va penjar una bandera espanyola.

Vuit de cada 10 ajuntaments catalans rebutjaven penjar la rojigualda el 2021

L’any 2021, el 84% dels ajuntaments catalans no exhibien la bandera espanyola a la seva façana i, per tant, desobeïen la normativa estatal, segons un informe elaborat per Impulso Ciudadano. D’acord amb aquest estudi, fa tres anys només 149 ajuntaments dels 947 que hi ha a Catalunya mostraven la bandera a les seves façanes. Les comarques gironines i Ponent són els territoris on el percentatge d’ajuntaments que no la col·loquen supera el 90%, a diferència de Barcelona, on 68 dels 311 municipis la incorporen.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!