El passat mes de desembre semblava que tot estava a punt per a l'exhumació de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, tanmateix, l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial podria trobant traves, segons informe elDiario.es. El consistori, en mans del Partit Popular, ha estudiat la petició de la família per obtenir les llicències necessàries per exhumar Primo de Rivera i ha passat la pilota a Patrimoni Nacional. 

🟡 La llei de memòria democràtica espanyola 2022: trampes i ambigüitat

La família de Primo de Rivera, que ja ha mostrat la seva predisposició a traslladar el cos, va presentar la sol·licitud per l'exhumació el passat 10 d'octubre a l'ara anomenat Valle de Cuelgamuros i a la Comunitat de Madrid. La família vol que les restes de Primo de Rivera siguin traslladades a un cementiri "sagrat", ja que amb la nova llei de memòria la zona passa a ser un cementiri civil amb la intenció de resignificar el lloc. 

Tot i això, han passat mesos i la situació no avançat. E desembre, El Periòdico va avançar que la llicència per a l'exhumació hauria estat concedida, però des de elDiario.es s'apunta que l'Ajuntament s'hauria posat de perfil davant de la petició de la família afirmant: "L'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial no té competència sobre la retirada de les restes cadavèriques". El digital també remarca que el consistori ha mantingut silenci davant les peticions d'aquest. 

No és la primera vegada que l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial té problemes amb la gestió de les exhumacions. El passat dimecres, l'alcaldessa del municipi, la popular Carlota López, va declarar com investigada després de ser denunciada per familiars de persones enterrades al Valle de los Caidos. El motiu de les denúncies? Els retards en les llicències municipals. 

El futur de les restes de Primo de Rivera

Fins al moment, el destí més probables de les restes José Antonio és el madrileny i monumental Cementiri Sacramental de Sant Isidre, on hi ha enterrada la seva germana Pilar i on els Primo de Rivera tenen diverses tombes. Tanmateix, el destí final de les restes del franquista no serà decidit directament per la família, sinó pel govern espanyol, ja que els familiars que queden de Primo de Rivera no són prou directes i es queden fora de la línia de disposició. Malgrat tot, res impedeix que la Moncloa i la resta de familiars de Primo de Rivera puguin arribar a un acord sobre on enterrar les restes. El futur lloc d'enterrament no és una qüestió menor pel govern espanyol, ja que volen evitar crear un nou destí de peregrinació per a l'extrema dreta, com ja va passar amb Franco.