La comissió de presidència, drets de ciutadania, participació i seguretat i prevenció ha acordat designar el saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona amb el nom de Carles Pi i Sunyer en detriment del vigent fins a la data d’avui, el de la Reina Regent Maria Cristina. La iniciativa, que ha comptat amb el suport de totes les formacions menys el PP i Ciutadans, pretén donar resposta a la singularitat històrica de Barcelona.

Des del consistori també asseguren que aquest acord busca retre un sentit homenatge a la trajectòria personal i política de qui va ser el primer alcalde de la ciutat escollir per sufragi universal rural. Així mateix, els grups que han promogut el canvi de nom també han posat en valor el seu treball per la cultura catalana en un complex període històric. Per contra, els regidors de C's i del PP han acusat els altres grups de reescriure la història de Barcelona “des del sectarisme polític”.

L'acord també preveu encarregar als serveis tècnics municipals la redacció d'un projecte per a la reforma en profunditat de la sala del plenari Carles Pi i Sunyer per tal de corregir les seves mancances actuals i dotar-la de la funcionalitat més adequada al compliment de la finalitat a què es destina, segons ha indicat el consistori. Així mateix, el text aprovat avui també preveu habilitar el Saló de Cent com a espai per a la celebració de les sessions constitutives del Consistori i d'altres d'especial rellevància institucional o social. 

Així doncs, per segon dia consecutiu, el debat dels regidors ha girat en torn dels símbols i la interpretació de la història, ja que ahir es va discutir sobre l’oportunitat i la conveniència d’exhibir el proper mes estàtues franquistes en una exposició al davant del Born Centre de Cultura i de Memòria.