L'Ajuntament de Múrcia ha decidit apartar de forma cautelar els funcionaris que van intervenir en l'expedient administratiu contra la societat Teatre Murcia S.L., propietària de les discoteques incendiades el passat diumenge, segons ha informat en un comunicat. L'alcalde del municipi, José Ballesta, va ordenar el passat dilluns l'obertura d'un expedient informatiu per esclarir què va succeir en el procediment administratiu que el consistori havia obert en relació amb els locals de la zona, on 13 persones van morir i 24 en van resultar ferides en l'incendi.

Mentre es duu a terme la investigació, que es va iniciar por després de la tragèdia, s'ha pres aquesta primera mesura, de caràcter cautelar. La investigació té com a objectiu "determinar amb precisió els antecedents, dades, i circumstàncies del procediment administratiu", una tasca per a la qual es recopilarà, de forma prioritària i urgent, tota la informació necessària dels diversos serveis municipals relacionats amb el cas. Especialment, es vol esclarir per què mai no es va arribar a fer efectiva l'ordre de tancament del local, que l'anterior regidor d'Urbanisme havia emès el gener del 2022. 

Les tres discoteques funcionaven sense llicència

Fonda, Golden i Teatre funcionaven sense llicència des del 2022, i encara més, tenien una ordre de tancament, de manera que les festes que s'hi organitzaven eren il·legals. Tot va començar quan la discoteca Teatre, creada el 2008 i usuària de tot l'espai, va voler dividir l'estructura en tres naus diferenciades, per poder-hi encabir els altres dos locals. El juny del 2019 va presentar la sol·licitud per fer aquesta modificació de l'estructura, però les obres van fer que la llicència original, de "discoteca i cuina", deixés de ser vàlida. És per això que els responsables van iniciar la petició d'una nova llicència, però el consistori mai no la va concedir, i finalment va decretar l'ordre de tancament. Tanmateix, els locals van continuar operant amb normalitat, sense que el consistori fes efectiu el tancament. 

Cal recordar que l'Ajuntament ha sol·licitat personar-se com a acusació particular en el procediment obert pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Múrcia, que investiga les 13 morts en les discoteques com a delictes d'homicidi imprudent. Com a mesura preventiva, el consistori va donar l'ordre de revisar la situació administrativa de tots els locals d'oci nocturn de la ciutat.