El tinent d’Alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha assegurat que l'Ajuntament de Barcelona actuarà amb la contundència de la llei després que el Ministeri d’Interior enviés una ordre de reobertura del CIE, fet que des del consistori es considera un “acte de provocació i menyspreu”.

Respecte a l’entrada de furgons policials al CIE d’aquest matí, Asens ha matisat que “una cosa és que estigui obert i una altra és que hi hagi interns”. Segons el Consistori, està previst que en els propers dies enviïn un comitè de tècnics per verificar si realment hi ha interns al CIE. En el cas que els policies nacionals que custodien l’entrada els barrin el pas, l’Ajuntament demanarà una ordre judicial.

Tot i mostrar-se “sorprès per la reacció immediata”, Asens ha manifestat que no dubtaran a recórrer al jutge si no obeeixen des de l’Estat el “marc competencial municipal”. A l’horitzó, contemplen “mesures coercitives” que van des de l’aplicació de multes fins al precinte de la instal·lació.

El tinent d’alcalde ha assegurat que no només vetllen pels interessos dels interns, sinó que també defensen les condicions laborals dels usuaris que hi treballen. Així mateix, ha volgut recordar que es tracta d’un centre en el qual han mort tres persones, dues d’elles per suïcidi. 

Asens, crític amb Jorge Fernández Díaz

“Coneixem el ministre i els seus pocs escrúpols per utilitzar els recursos estatals”, ha afirmat Asens, que també ha ironitzat sobre la figura d’un ministre que, mentre “fa gala de la legalitat”, ara predica “desobediència incívica”.