La polèmica per l'oposició del govern d'Ada Colau al projecte de l'Hermitage continua. Després que divendres passat la tinent d'alcalde Janet Sanz acusés Port de Barcelona de tirar pel dret amb el projecte sense tenir certeses de la col·laboració amb l'Ajuntament, s'ha revelat que el mateix consistori va donar permís a l'Autoritat Portuària de Barcelona per avançar amb el procés administratiu del projecte a la Nova Bocana. Així ho posa de manifest una carta enviada l'1 de març de 2019 per l’aleshores Gerent Municipal de l’Ajuntament de Barcelona i actual tinent d’alcalde, Jordi Martí.

La carta, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, representa un vistiplau formal per tirar endavant amb la tramitació del projecte, ja que dona a entendre que més endavant ja se signaria el conveni. "És necessari conèixer amb certesa el projecte a desenvolupar i, per tant, cal que per part de l'Autoritat Portuària de Barcelona s'avanci prèviament en la concreció del projecte i es desenvolupin els tràmits corresponents, als efectes de comptar amb un projecte que permeti avaluar la seva viabilitat i facilitar l'adopció dels acords necessaris per part dels òrgans municipals competents", diu el text.

La carta que contradiu les afirmacions de Sanz

La carta desmenteix les afirmacions que la tinent Janet Sanz va fer en la roda de premsa d'aquest passat divendres. "Port de Barcelona havia anat avançant massa sense tenir aquestes certeses de treball i col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, que són jurídicament i formalment obligatòries per un pla especial aprovat en seu de plenari", va criticar Sanz després de ser preguntada pel no del govern de Colau al conveni amb Port.

Tot i retreure a Port prendre una decisió de forma precipitada i sense tenir en compte l’opinió de l’Ajuntament, la carta de Jordi Martí confirma que l'autoritat portuària sí que tenia el consentiment formal per tirar endavant la tramitació del projecte de l'Hermitage. En el text es pot llegir textualment que el govern municipal avala que el Port concreti el projecte per tal d'avançar i "que posteriorment es pugui formalitzar el conveni previst, amb la posició definitiva de l'Ajuntament de Barcelona". Amb aquest document queda, doncs, evidenciat que Port ha seguit la tramitació que el mateix Ajuntament li va demanar.

El projecte de l'Hermitage a Barcelona

Malgrat que l’Ajuntament de Barcelona va tombar el projecte de portar l’Hermitage a Barcelona, Port de Barcelona no es rendeix i continuarà treballant per portar la franquícia de l’emblemàtic museu de Sant Petersburg en aliança amb el Gran Teatre del Liceu.

Port de Barcelona va anunciar que no pensava renunciar al projecte conjunt amb el Gran Teatre del Liceu i l'Hermitage per presentar una proposta a l'Ajuntament que permeti "desenvolupar un 'hub' cultural i innovador" a l'edifici central de la Nova Bocana. I el mateix Museu Hermitage Barcelona va explicar en un comunicat que encara pensen tirar-lo endavant atès que "s'ha desenvolupat en estricte compliment amb la llei" i el projecte "s'ajusta a tots els requisits tècnics i urbanístics".

 

Imatge principal: Projecció del nou museu Hermitage a Barcelona. / Toyo Ito & Associates, Architects