"No donar per bo el silenci". És la màxima que ha empès Esquerra Republicana i Junts per Catalunya a demanar un ple extraordinari a l'Ajuntament de Barcelona per reclamar al Congrés que obri una comissió d'investigació sobre la connexió entre el cervell dels atemptats del 17-A, l'imam de Ripoll, i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). 

En una compareixença conjunta, els regidors independentistes Elsa Artadi (JxCat) i Jordi Coronas (ERC) han deixat clar que aquest moviment no respon a que s'abonin a "cap teoria de la conspiració", sinó que simplement es tracta de demanar que "es posin damunt la taula tots els elements perquè la ciutadania té dret a saber si era inevitable, si hi ha hagut errors no intencionats que ho haurien pogut evitar o si fins i tot hi ha hagut negligència". 

Tots dos grups han volgut destacar que l'obertura de comissions d'investigació per posar llum a un atemptat terrorista és una pràctica habitual a la resta d'Europa. Alhora han deixat clar que això no vol dir que es menystingui la que s'està duent a terme al Parlament de Catalunya, però assenyalen que "el marc on s'hauria de fer és al Congrés". 

ERC i JxCat interpel·len directament l'alcaldessa Ada Colau perquè sigui ella qui "lideri aquesta petició al Congrés", perquè "la preocupació existeix".

Per forçar la celebració d'un ple extraordinari n'hi ha prou amb 11 edils -ERC i JxCat hi arriben de sobres-. De moment, no hi ha data concreta de convocatòria.