L'Ajuntament de Berga ha reconegut que fracciona contractes d'obres per "oferir millors serveis" als ciutadans i, per tant, esquivar els processos de licitació pública. El govern municipal, format per la CUP i ERC, va reconèixer en l'últim ple d'aquest mes que es fraccionaven contractes per millorar els serveis ciutadans. Segons avança Regió7, ho va admetre el regidor d'Educació, Eloi Escútia, i el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, arran d'una consulta del regidor de Junts, Marc Marginet, sobre un contracte menor d'obres de les escales d'accés a un col·legi de la ciutat, l'escola Santa Eulàlia.

Escútia va argumentar que les obres s'havien de dur a terme amb urgència perquè formaven part d'un conveni que l'ajuntament té amb el Departament d'Educació. El regidor d'Educació va assegurar que els fraccionaments tornaran a sortir "repetides vegades" als plens si "prioritzem aquesta visió jurídica" que Escútia la defineix de "detallista" i que està per sobre d'oferir "un bon servei als ciutadans o d'una millora de les condicions dels professionals" al centre educatiu. Per altra banda, el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, va explicar que "ja ens agradaria fer una gran licitació", però això no és possible i "estem buscant les partides cada any". "Ens agradaria poder-nos gastar molts més diners per arreglar-ho tot de cop, tanmateix això no és possible", afirma Serra.

Per part de l’oposició, el regidor del PSC Abel García va ser molt dur. Va assegurar que "hi ha un fraccionament flagrant" i que espera, irònicament, que "ningú de la Sindicatura de Comptes estigui mirant aquest ple". "Dir que s'estan fent coses il·legals per tirar endavant és prevaricar", ha dit García. Mentrestant, el regidor de Contractació, Isaac Santiago, va assegurar que "ens agradaria licitar molt més del que ho estem fent. Però tenim les mans que tenim i intentem fer el màxim que podem", va recordar Santiago.

L'exalcaldessa

Montse Venturós, alcaldessa de Berga des del 2015, va deixar el càrrec aquest estiu passat. La cupaire ho va comunicar en una roda de premsa on va explicar que va prendre la decisió per motius de salut, ja que feia temps que patia una depressió. L'alcaldessa va assegurar que es tractava d'una decisió "difícil i complexa", però que la prenia "per responsabilitat col·lectiva".

"Em va costar assumir que jo, Montse Venturós, estava malalta i amb baixa mèdica, però encara més assumir el meu diagnòstic: pateixo depressió", va explicar en roda de premsa en unes declaracions que recull l'ACN. De fet, feia diversos mesos que tenia una baixa mèdica, malgrat que fins llavors no se'n coneixia el motiu, segons informa Regió7. Des d'aleshores el primer tinent d'alcalde, Ivan Sànchez, havia assumit l'alcaldia de manera accidental.

Imatge principal de la plaça de Sant Pere de Berga. - ACN