L'Ajuntament de Barcelona ha presentat un recurs contenciós-administratiu contra l'ordre de dissolució del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) del Ministeri d'Hisenda aplicant l'article 155 de la Constitució, ha anunciat aquest divendres el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

Encara que el recurs no paralitza la dissolució, el Govern de Ada Colau "vol mostrar la voluntat com a Ajuntament de protegir l'autogovern de Catalunya", ha destacat Pisarello en declaracions als mitjans.

"Tota disputa jurídica que puguem donar per protegir l'autogovern, ho farem", ha asseverat el tinent d'alcalde, que ha recordat que l'Ajuntament forma informe del Diplocat, format per 39 membres.

Per aquesta raó, Pisarello ha avisat que el 155 també afecta a competències municipals: "No hi ha un 155 tou, sinó que actua amb capil·laritat" i afecta a molts elements de l'autogovern, ha asseverat.

Extralimitació

El recurs planteja que hi pot haver una extralimitació de l'acord del Senat sobre l'aplicació del 155, per la qual cosa els serveis jurídics municipals consideren que hi podria haver una falta de cobertura legal en la instrucció del Ministeri d'Hisenda.

El contenciós també assenyala que pot estar cometent una infracció en el procés de dissolució, perquè el màxim òrgan de govern del Diplocat és el seu ple -del qual forma part l'Ajuntament-, per la qual cosa és aquest el competent per acordar la seva dissolució.

Pisarello ha afirmat que aquesta ordre de dissolució "va molt més enllà" del que permet l'acord del Senat, ja que ha criticat que l'aplicació del 155 compta amb elements d'arbitrarietat evidents i que la manera en què s'està aplicant inclou aspectes inconstitucionals, segons ell.