L'Ajuntament de Barcelona ha demanat una rectificació de la instrucció emesa per la Junta Electoral Central (JEC) que permet supervisar el vot de les persones amb discapacitat intel·lectual a les eleccions del pròxim 28 d'abril.

El passat 5 de desembre del 2018, es va modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral Central (LOREG) per garantir aquest dret de sufragi actiu, conscient, lliure i voluntari, en el sentit de reconèixer-ho a les persones discapacitades intel·lectualment o amb malaltia mental.

La Junta Electoral Central ha aprovat una instrucció en què estableix una sèrie de mesures encaminades a garantir que les persones discapacitades intel·lectuals, unes 900 a Barcelona, puguin votar per primera vegada a les eleccions generals.

En un comunicat, l'ajuntament barceloní denuncia que la JEC ha autoritzat als membres de la mesa electoral i els apoderats i interventors de partits a fer llistats de les persones amb discapacitat que podrien no estar exercint el seu dret de vot de forma conscient lliure i voluntària.

Encara que la papereta no serà rebutjada i es posarà a la urna, tant l'Ajuntament de Barcelona com entitats de persones amb discapacitat consideren que la instrucció atribueix una arbitrarietat inacceptable a l'hora de jutjar el dret de vot de les persones amb discapacitat i "és un despropòsit i una discriminació flagrant". Per això demanen una rectificació i sinó, anuncien que la impugnaran davant el Tribunal Suprem.

A més, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que enviarà un escrit de denuncia al Comitè de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat.