L'Ajuntament de Barcelona ha demanat una rectificació de la instrucció emesa per la Junta Electoral Central (JEC) que permet supervisar el vot de les persones amb discapacitat intel·lectual a les eleccions del pròxim 28 d'abril.

El passat 5 de desembre del 2018, es va modificar la Llei Orgànica del Règim Electoral Central (LOREG) per garantir aquest dret de sufragi actiu, conscient, lliure i voluntari, en el sentit de reconèixer-ho a les persones discapacitades intel·lectualment o amb malaltia mental.

La Junta Electoral Central ha aprovat una instrucció en què estableix una sèrie de mesures encaminades a garantir que les persones discapacitades intel·lectuals, unes 900 a Barcelona, puguin votar per primera vegada a les eleccions generals.

En un comunicat, l'ajuntament barceloní denuncia que la JEC ha autoritzat als membres de la mesa electoral i els apoderats i interventors de partits a fer llistats de les persones amb discapacitat que podrien no estar exercint el seu dret de vot de forma conscient lliure i voluntària.

Encara que la papereta no serà rebutjada i es posarà a la urna, tant l'Ajuntament de Barcelona com entitats de persones amb discapacitat consideren que la instrucció atribueix una arbitrarietat inacceptable a l'hora de jutjar el dret de vot de les persones amb discapacitat i "és un despropòsit i una discriminació flagrant". Per això demanen una rectificació i sinó, anuncien que la impugnaran davant el Tribunal Suprem.

A més, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que enviarà un escrit de denuncia al Comitè de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat