Pinça d'ERC, JxCat i els comuns per estrényer el setge a l'Estat espanyol després de la contundent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que reconeix la immunitat de Junqueras i, per extensió, de Puigdemont i Comín. Els dos grups independentistes a l'Ajuntament de Barcelona han aconseguit arrossegar Colau i sumar-la a la moció conjunta per exigir les institucions de l'Estat espanyol interpel·lades que compleixin el veredicte de la justícia europea. 

El document s'ha aprovat durant el plenari d'aquest divendres i serà remès al Tribunal Suprem, al president en funcions Pedro Sánchez, al president del Parlament Europeu, David Sassoli i a tots els grups parlamentaris de l'Eurocambra. El text posa de manifest que la decisió de Luxemburg "desautoritza" el judici contra els líders independentistes celebrat a Madrid i evidencia, de passada, que s'han vulnerat no només els drets de Junqueras, Puigdemont i Comín, sinó també de tots els ciutadans de Barcelona que van votar llistes independentistes a les eleccions europees. 

Per tot això, els tres grups sigants, que sumen majoria al consistori, reclamen la nul·litat del judici i l'aplicació immediata de la sentència europea que ha de dur, des del seu punt de vista, a l'alliberament automàtic del president d'Esquerra Republicana. 

Alhora, interpel·len directament al president en funcions Pedro Sánchez, a qui exigeixen "la seva actuació immediata amb l’objectiu de garantir el compliment de la sentència del TJUE". 

Finalment, reserven també un apartat per "rebutjar" la inhabilitació del president de la Generalitat, anunciada aquest dijous per part del TSJC. Una decisió que, afirmen, "evidencia, i en el mateix dia, la diferència entre el funcionament de la justícia europea i l’espanyola". Així mateix, aprofiten per insistir una vegada més en la necessitat de fugir de la judicialització de la política.