L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposta d'ERC que demana l'amnistia per a tots els repressaliats del procés i, a més, que s'acabin de tramitar els indults "favorablement" mentre la llei no s'aprova. La proposta ha provocat la divisió dels grups independentistes, ja que JxCat s'hi ha abstingut perquè ha presentat una proposta també a favor de l'amnistia però que no incloïa els indults.

Concretament, la proposta dels republicans, que ha rebut també el suport dels comuns, demana una llei d'amnistia per a tots els actes polítics relacionats amb l'autodeterminació de Catalunya. En aquesta petició hi ha inclosa l'eliminació de tot tipus de responsabilitats que tinguin a veure amb el procés, també del Tribunal de Comptes, des de l'1 de gener del 2013.

El text aprovat també demana "una solució efectiva al conflicte polític amb l'Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d'autodeterminació de Catalunya". El punt que no ha inclòs JxCat en la seva proposta ha estat el de l'indult. "Mentre es du a terme la iniciativa d'aprovar la llei d'amnistia, considerem necessari concloure favorablement el tràmit d'indult iniciat, així com la reforma del Codi penal per tal d'evitar la repressió d'idees polítiques que han de poder-se expressar i defensar amb absoluta llibertat en democràcia", apunta la proposta.

L'amnistia de JxCat, rebutjada pels comuns

La proposta de JxCat no s'ha aprovat, ja que només ha rebut els vots a favor dels postconvergents i d'ERC. Els comuns, juntament amb la resta de l'unionisme, han votat en contra. El text s'expressa en els mateixos termes que el presentat pels republicans però sense incloure-hi la petició dels indults ni la reforma del Codi Penal

L'altre concepte inclòs a la proposta de JxCat que no trobem a la d'ERC és la de la demanda de responsabilitat als repressors. "S'hauran de preveure mesures en relació amb tots els responsables de la repressió de drets fonamentals", insta després de demanar la llibertat dels presos i la reparació dels danys causats.

Així doncs, les discrepàncies que els dos principals partits independentistes estan mostrant avui al Parlament amb la investidura de Pere Aragonès també s'han vist a l'Ajuntament de la capital catalana, amb l'abstenció dels postconvergents a la proposta republicana d'amnistia. Cal destacar també la contradicció del grup de Barcelona En Comú, que ha aprovat una proposta d'amnistia i ha rebutjat l'altra perquè no sol·licitava els indults.