El primer tinent d'alcalde de Badalona, Oriol Lladó, ha anunciat que demà l'Ajuntament de Badalona haurà de tancar, "com no volia fer-ho" i que els regidors estaran de 8 a 14h davant la porta atenent la ciutadania. 

Lladó i el tercer tinent d'alcalde José Téllez han comparegut després de saber la resolució judicial que els obliga a tancar l'Ajuntament davant el requeriment de la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

Lladó ha explicat que "aquesta interlocutòria del jutge no ens dóna un marge, ni temporal, ni per la via de poder presentar un recurs i, per tant, poder discutir això administrativament, perquè creiem que és discutible".

"Per garantir la seguretat jurídica dels treballadors", l'Ajuntament de Badalona tancarà però els regidors mantindran el compromís que havien pres amb la ciutadania atenent qui ho necessiti davant de les dependències municipals. Lladó ha lamentat que la resolució judicial "arriba a l'últim moment sense donar opcions d'anar al recurs".

"Cop d'estat a la sobirania local"

El tercer tinent d'alcalde José Téllez ha qualificat la situació de "cop d'estat a la sobirania local". Téllez s'ha mostrat ferm davant la decisió judicial: "Hi ha hagut una reacció histèrica". I ha afegit: "Sabem que aquest govern molesta i molt, altes esferes del govern espanyol". 

José Téllez s'ha mostrat contundent contra el PP i contra el poder judicial: "El PP està utilitzant les institucions democràtiques i el poder judicial per atacar les institucions com la nostra". I ha remarcat que la decisió de no fer festa el 12-O "ha sigut sempre un acord amb la representació sindical". L'any passat la majoria de regidors van treballar sense suport tècnic i aquest any s'ha decidit fer el festiu opcional i fer festa el 9 de desembre.

El tercer tinent d'alcalde ha insistit que "la conquesta d'Amèrica està més que demostrat per diversos historiadors que va acabar en un genocidi". "No som racistes, ni bel·licistes, ni colonialistes i dins el procés constituent en el qual estem immersos una de les coses que s'han de replantejar és el calendari festiu", ha afegit. 

L'alcaldessa Dolors Sabater no ha assistit a la roda informativa perquè està volant cap a Colòmbia i encara no sap la resolució del jutge. 

"Eficàcia sospitosa"

Oriol Lladó ha criticat les formes de la Delegació i del jutge. "És excepcional la manera com es fa, el fet de no donar opció a resposta i estem segurs que de forma deliberada fer-ho a darrera hora", ha lamentat. I ha concretat que "hi havia molts dies per discutir-la. I quan la puguem discutir, la defensarem i es veurà que hi havia una fermesa en el que anàvem a fer".

El primer tinent d'alcalde s'ha encarat al PP dient que "es veurà que és un acte de persecució política" i que tot i que "en el fons hi ha unes consideracions polítiques, només faltaria que un Ajuntament no pogués decidir sobre la seva política de recursos humans, només faltaria!".

Al llarg de la compareixença tant Lladó com Téllez ha reiterat que no fer festa demà "era un acord voluntari, en el qual voluntàriament hi havia uns treballadors que podien canviar-se un dia".

Serveis mínims garantits

Fins avui a les 10'30h 47 treballadors de l'Ajuntament de Badalona havien comunicat la seva voluntat de treballar aquest 12-O. Això és un 10% del personal que podia acollir-se a aquesta opció, i que ni està de baixa ni forma part del cos de la Guàrdia Urbana.

"Teníem garantits els serveis mínims per atendre el ciutadà en aquells tràmits que es podien fer demà", ha concretat Lladó.

La motivació dels treballadors que demà volien treballar, "és diversa", ha explicat Téllez. N'hi ha que ja no els quedaven dies festius i per tant volien treballar i d'altres que "no tenen res a celebrar", però que pel fet que els nens tenen festa, fa que ells també en volguessin fer.