La reunió prevista aquest dilluns a Brussel·les entre el govern espanyol, el PP i el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, per a negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ajorna al 19 de febrer, perquè el negociador 'popular', Esteban González Pons, està malalt amb grip A. Fonts del PP han indicat que el seu sotssecretari d'Institucional pateix febre des del matí del dijous i que aquest divendres a la tarda va demanar als seus interlocutors, el ministre de Justícia, Félix Bolaños, i el comissari Reynders, posposar la seva trobada davant la possibilitat de seguir indisposat dilluns que ve, i amb l'objectiu que no mantinguin bloquejades les seves agendes. Vet aquí; una trobada que, per tant, al final se celebrarà un dia després de les eleccions gallegues del diumenge 18 de febrer.

El PP ha assenyalat que les tres parts han quedat a veure's el dilluns 19 de febrer també a Brussel·les per a continuar amb la negociació, on hi ha posicions enfrontades. El govern espanyol exigeix als populars que "compleixin amb la Constitució" i renovin ja l'òrgan de govern dels jutges, que fa cinc anys que es manté bloquejat i amb els càrrecs caducats i en funcions per la negativa dels 'populars' a abordar una renovació que els faria perdre la majoria conservadora, d'acord a com han estat les darreres composicions parlamentàries.

Per la seva part, el PP supedita la renovació al fet que de manera simultània es posi en marxa una reforma de la llei orgànica del Poder Judicial perquè els mateixos jutges triïn de manera directa a dotze dels vint vocals del CGPJ ("que els jutges nomenin els jutges", tal com ha defensat Alberto Núñez Feijóo), una opció que l'esquerra veu amb reticència per evitar el corporativisme intern i perquè l'estament judicial té tendència al conservadorisme, per la qual cosa veuen més democràtic uns nomenaments lligats a la composició parlamentària i, per tant, a la sobirania popular.

Primera reunió el 31 de gener

La manca de consens va fer finalment que la Comissió Europea es prestés a mediar la renovació i el passat 31 de gener va haver-hi una primera reunió entre Bolaños, González Pons i el comissari Reynders. Una trobada d'una hora en la qual l'alt càrrec europeu va veure "compromís d'ambdues parts" per a treballar i solucionar el conflicte. Després de la reunió, Bolaños va assegurar que era moment de "posar-se mans a l'obra" i va garantir la mà estesa del PSOE. Per la seva part, González Pons va mostrar-se "molt pessimista", però "ambiciós".