Ja ha acabat la reunió PSOE-PP a Brussel·les amb la Comissió Europea com a mediadora per arribar a un acord i desbloquejar així la renovació (i també reforma, a petició dels populars) del Consell General del Poder Judicial. Les valoracions de la primera trobada són positives per les dues parts. Amb un matís: el PP és "pessimista" amb el futur d'aquestes negociacions, en tant que, a parer seu, Pedro Sánchez és contrari a la independència dels jutges. Ha estat el popular Esteban González Pons qui ha fet aquestes declaracions a la sortida de la reunió. Per part del PSOE hi ha assistit el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños. El mediador ha estat el comissari de Justícia de la CE, Didier Reynders. Les dues parts han acordat tornar-se a reunir a la capital europea el dilluns 12 de febrer. 

El primer a valorar la trobada —que ha durat aproximadament una hora i mitja— ha estat Félix Bolaños. A la seva sortida, ha assenyalat que aquesta pot ser "l'última oportunitat" perquè les dues parts arribin a un acord i el PP deixi així de bloquejar la renovació de la cúpula dels jutges espanyols, que ja fa més de cinc anys que està caducada. Ha assegurat que la primera reunió ha estat "cordial i constructiva", ha advocat per "recuperar la normalitat institucional" a través d'un pacte i ha demanat mantenir la "discreció" de les converses entre el PSOE i el PP per tal d'aconseguir un acord fructífer al més aviat possible. 

Hi ha hagut, però, certa contradicció en el discurs que ha pronunciat González Pons. Per una banda, ha assegurat que se sent "satisfet" amb la reunió celebrada aquest dimecres a Brussel·les, però ha reivindicat el seu "pessimisme" amb la possibilitat d'arribar a un acord entre les dues parts.

La intenció dels populars, cal remarcar-ho, no és renovar els membres de l'òrgan de govern del poder judicial. Està en les seves mans fer-ho en qualsevol moment; el PSOE hi insisteix des de fa anys. Els populars, però, per tal de mantenir el seu bloqueig, excusen la necessitat de reformar la llei per tal que canviï el sistema d'elecció dels vocals que n'han de formar part. 'Que els jutges escullin els jutges, i no pas els polítics', és l'argument emprat pels populars.

La Comissió Europea també és partidària de la reforma, però manté un discurs més alineat amb el govern espanyol: és senzill, ràpid i urgent renovar els membres del CGPJ; i després, en tot cas, abordar la reforma del sistema. Després de la reunió, el comissari europeu Didier Reynders ha emès un comunicat en el qual ha recordat a PP i PSOE "la importància d'establir un diàleg constructiu" i la necessitat de "procedir a la renovació del Consell General del Poder Judicial amb caràcter prioritari i iniciar, immediatament després de la renovació, un procés amb vista a adaptar el nomenament dels seus jutges-membres, tenint en compte els estàndards europeus relatius als Consells del Poder Judicial".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!