Pedro Sánchez, en la seva compareixença al Congrés d'aquest dijous en motiu de l'espionatge amb Pegasus, ha volgut justificar que el seu govern situés l'independentisme a la Directiva de Seguretat, recordant que entre 2015 i 2017, amb la DUI, i els "sabotatges" i protestes del 2019 "la crisi va ser forta i va provocar una enorme preocupació sobre la seguretat nacional", però ha assegurat que el govern "no coneixia les decisions operatives dels serveis d'intel·ligència", és a dir, l'espionatge a Pere Aragonès i els líders independentistes. L'expresident del Govern Quim Torra ha quedat sorprès amb la justificació de Pedro Sánchez i ha enviat un missatge contundent als partits independentistes. 

tuit quim torra
Piulada de l'expresident Quim Torra

En un escrit al seu compte de Twitter, Torra ha qualificat d'"inaudit" i "humiliació" que "els partits independentistes" que han patit espionatge "no hagin trencat cap pacte amb els qui espien i justifiquen l'espionatge als qui volem separar-nos d'Espanya". D'aquesta manera, el dirigent independentista demana que es tallin les relacions i el suport dels partits catalans afectats pel CatalanGate amb el govern espanyol. Torra també critica que Sánchez hagi defensat que "voler la independència és igual a atemptar contra l'ordre constitucional, que és igual a ser espiats".

La solució de Pedro Sánchez

El president del govern espanyol ha anunciat aquest dijous tres actuacions del seu executiu en resposta a les demandes dels seus socis per l'escàndol del CatalanGate. Es tracta, en primer lloc, de la redacció d'una nova Llei de secrets oficials que arribarà al Congrés durant el pròxim període de sessions –a partir de setembre- i que substituirà la de 1968, vigent fins ara. També una nova Llei del CNI per superar la del 2002 que augmentarà els controls judicials i interns dels serveis secrets en la línia del que demana el PNB, i en tercer lloc la desclassificació de la documentació sobre l'espionatge a líders independentistes, però no de mutu propi, sinó únicament si ho demana l'Audiència Nacional.

Sánchez ha fet aquests anuncis durant la seva compareixença al Congrés a petició d'ERC, Junts i Bildu per retre comptes sobre el coneixement i les mesures que pensa adoptar en resposta al cas d'espionatge a líders i activistes independentistes descobert per Citizen Lab. Fins ara, fruit d'aquest escàndol, l'executiu es va limitar a oferir una compareixença de la directora del CNI a la comissió de secrets oficials, a redactar un informe per part del Defensor del Poble i –fruit de la descoberta de les escoltes als membres del govern amb el sistema Pegasus- va destituir la directora del CNI, Paz Esteban.