El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha demanat aquest dilluns que els presos sobiranistes que són diputats puguin exercir amb normalitat la seva condició de parlamentaris a la Cambra baixa, i ha considerat que fins i tot haurien de ser alliberats i "ser al carrer" el més aviat possible.

"Haurien de poder participar -en el dia a dia del Congrés- com ho farem qualsevol un altre", ha resumit aquest dilluns en una conferència-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzada per 'La Vanguardia', Associació Espanyola de Directius (AED) i Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País.

Esteban ha considerat que la presó provisional dels dirigents independentistes és un contrasentit i no contribueix a trobar una solució, però ha afegit que tampoc ajuda que l'independentisme hagi "dipositat el lideratge en els presos" i no en persones que no estiguin a la presó.

El portaveu del PNB ha assegurat que, quan es vegi amb els presos al Congrés, els saludarà i estarà una estona amb ells: "No tinc cap missatge especial per a ells. Primer els diré 'com esteu' i després el que sorgeixi", ha resumit.

No ha volgut pronunciar-se sobre si els líders independentistes haurien de demanar l'indult si són eventualment condemnats, perquè ha argumentat que competeix als afectats decidir-ho, però ha afegit: "Penso que seran absolts i podran ser al carrer".

Pragmatisme i diàleg

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, ha estat l'encarregat de presentar Esteban abans de la seva intervenció, a qui s'ha referit com "un dels homes més respectats del parlament". Giró ha aplaudit la seva defensa "a ultrança del diàleg enfront de la imposició" i la seva afirmació de "les bondats del pragmatisme, en oposició a les esgotadores vies utòpiques".

El directiu ha lloat la seva "oratòria contemporània" de frases "curtes, precises i contundents" i, a la vegada, "irònica i carregada d’una implacable dialèctica". Durant la intervenció, també ha recordat algunes de les frases més destacades d'Esteban al Congrés. "Les seves intervencions sovint són modèliques peces d’exposició de problemes, de descripció de realitats", ha apuntat, destacant la "serietat i el rigor en l’argumentació que exhibeixen els polítics bascos educats a Deusto".