Air Europa ha confirmat que Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va reunir el juny i el juliol del 2020 amb Javier Hidalgo, conseller delegat de l'aerolínia en aquell moment, segons ha assegurat El Confidencial. Va ser enmig d'aquestes dues trobades quan es va aprovar el mecanisme de rescat d'empreses privades afectades per la covid i, quatre mesos després, Air Europa va rebre 475 milions d'euros de l'estat espanyol. El que critiquen des del PP, fet pel qual estudien denunciar el president espanyol al Tribunal Suprem, és que Sánchez no s'absentés del Consell de Ministres del 2 de novembre del 2020, quan es va aprovar ell rescat. Els populars al·leguen que en aquella reunió "es van prendre decisions favorables a una companyia que tenia vincles de naturalesa econòmica i professional amb la seva dona, Begoña Gómez".

Ara, Globalia Corporación, la matriu d'Air Europa, ha admès al citat digital que hi va haver dues reunions secretes entre Hidalgo i Gómez. Fonts de Globalia han explicat que el motiu de les trobades era abordar el desenvolupament de dos projectes empresarials (que mai no van arribar a veure la llum), un relacionat amb la venda de medicaments a domicili, que es deia Telefarmacia APP, i un altre, que consistia a comprar municipis per convertir-los en resorts immobiliaris, que es deia Hola Pueblos. La tasca de la dona del president del govern espanyol era la d'assessoria i consultoria d'aquests dos projectes d'Hidalgo. Begoña Gómez també va tractar aquests negocis amb el comissionista de la trama del cas Koldo, l'empresari Víctor de Aldama. 

Air Europa, la companyia més beneficiada

A més de les dues trobades a la seu de Globalia per trobar-se amb Hidalgo, el 24 de juny i el 16 de juliol, hi hauria una tercera reunió, en aquest cas el 24 de juliol, però via telemàtica. Abans de la primera reunió, Globalia ja havia rebut 141 milions d'euros de l'Institut de Crèdit Oficial, però l'ajuda gran arribaria el 3 de juliol, entre les dues visites de Begoña Gómez, quan el Consell de Ministres va aprovar la creació d'un fons de 10.000 milions d'euros per salvar empreses estratègiques. L'ajuda es va autoritzar al Consell de Ministres del 2 de novembre del 2020 amb la injecció de 475 milions a Air Europa; fet que la convertia en la companyia privada que va rebre més diners d'aquest mecanisme d'estat.

El que critiquen des de l'oposició és que Sánchez participés en les deliberacions d'aquell Consell de Ministres, quan la llei sobre conflictes d'interessos dels alts càrrecs de l'Administració de l'Estat obliga els responsables públics a abstenir-se en aquelles decisions que puguin beneficiar econòmicament o professionalment els seus "cònjuges o convivents".

La relació entre Javier Hidalgo i Begoña Gómez

Begoña Gómez i Hidalgo ja feia mesos que col·laboraven, des de molt abans de les trobades de l'estiu del 2020. L'any 2019 es van reunir a Sant Petersburg amb motiu de l'Assemblea General de l'Organització Mundial del Turisme. I el gener del 2020, una filial de Globalia, Wakalua, va signar un conveni de col·laboració amb l'IE Africa Center que dirigia la dona de Sánchez per organitzar uns premis d'innovació turística.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!