L'historiador i columnista d'El Nacional Agustí Colomines serà el director del think tank del Consell per la República i la secretaria tècnica anirà a càrrec de l'historiador i productor audiovisual Ricard Domingo, segons ha anunciat aquest organisme. El think tank, que portarà el nom de iRe/Pública, és una de les propostes del pla de govern que va ser presentat a la darrera sessió del Parlament del Consell (Assemblea de Representants). Es dedicarà a treballar com a fàbrica d'idees, i "estarà integrat per professionals de diferents àmbits, com professors, pensadors, comunicadors i emprenedors amb una visió plural del món i del seu futur". 

Per fer això, el think tank promourà estudis i informes i també organitzarà conferències i jornades vinculant els debats que provoca la lluita per la sobirania de Catalunya amb els grans debats sobre el futur de la democràcia, el benestar i el lliure pensament. "La missió d’aquest fòrum és generar pensament estratègic per aconseguir la plena sobirania de Catalunya en forma de República independent", ha indicat en un comunicat.

El Consell per la República vol aconseguir d'aquesta manera "una fonamentació intel·lectualment robusta de les tesis bàsiques del projecte independentista, que permeti enfortir la seva legitimitat". I també intentarà disposar "de dades més complexes i precises, d'informació actualitzada i del coneixement" que calen perquè l'estratègia política del moviment independentista i la presa de decisions es duguin a terme amb una perspectiva científica.

Òrgan de mediació

 

El Consell per la República també preveu crear un òrgan de mediació, que considera que serà el primer embrió de Justícia catalana republicana. "Volem que el Consell primer pensi i dissenyi un òrgan de mediació al que es puguin acollir els registrats al Consell, i que comenci a exercir com a tribunal republicà, des de la lògica de la mediació i la resolució de conflictes”, va exposar el vicepresident del Consell, Toni Comín. El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, en la seva intervenció, va afirmar que, un cop superada l’etapa del Govern fundacional, “estem en condicions d’abordar aquest nou pla i executar-lo”. “Tenim a les mans una institució republicana i l’hem de fer créixer. El Consell i l’Assemblea tenen una legitimitat indiscutible”, va afegir.