El comunicador Òscar Andreu ha fet un tuit irònic sobre l'ensorrament del PSOE a les eleccions de Madrid, on ha quedat en tercera posició, i revela per què han naufragat els socialistes.

"Mira que, si al final, recentralitzar, no derogar la llei mordassa ni la reforma laboral, condecorar piolins, tenir presos polítics, apujar el sou de la poli i el pressupost de la Casa Real, embolicar-se amb la bandera, etcètera no serveix per guanyar la dreta d’arrel franquista...", ha deixat anar Andreu relatant la forma com ha gestionat el president espanyol, Pedro Sánchez.

Òscar Andreu

 

La supressió de la llei de seguretat ciutadana del 2015, també coneguda com a llei mordassa, era un compromís llunyà tant del PSOE com de Podemos, que no s'ha dut a la pràctica. La Comissió de Venècia ha reclamat a Espanya una reforma de la llei pel seu "potencial repressiu". L'organització vinculada al Consell d'Europa ha demanat que es revisin les altes penes que estableix la llei de seguretat ciutadana del 2015, així com les multes "excessives" que preveuen. "Les multes poden tenir un efecte dissuasiu en la llibertat d'expressió", apunta.

Ressaca amarga

 

La ressaca està sent molt amarga per a les esquerres aquest dimecres a Madrid. La piconadora d’Isabel Díaz Ayuso, amb el seu Madrid de canyes i tapes, els ha passat pel damunt. Des de La Moncloa assumeixen la “derrota sense pal·liatius”, i desa en un calaix l’espantall de l’avançament electoral a l’Estat, que planava sobre l’ambient. “Queda per davant una legislatura important”, ha assegurat avui Carmen Calvo. Així i tot, la vicepresidenta espanyola ha avisat Pablo Casado que aquesta no és una victòria seva, sinó d’Ayuso, que “ha guanyat amb el discurs de Vox”. Per això l’ha instat també a reflexionar sobre aquest fet.

En una atenció als mitjans de comunicació, en el dia de les víctimes espanyoles de nazisme, la dirigent socialista ha colat un missatge, una falca que es pot llegir en clau madrilenya: “De vegades el feixisme apareix amb la bandera de la llibertat”. Per això ha instat a no oblidar les víctimes de l’horror nazi, ni els “valors que representen”. Dit tot això, les preguntes han girat totes al voltant dels pèssims resultats de l’esquerra, amb la patacada del candidat socialista Ángel Gabilondo. És “una derrota que no esperaven”, ha admès Carmen Calvo. No obstant això, ha afegit en aquesta línia: “La nostra derrota està allà i ens en sortirem com ho hem fet sempre”. És en aquest punt que ha recordat que hi ha una “legislatura extraordinàriament important” per endavant.

Pel que fa als resultats de la dreta, i les possibles extrapolacions a escala estatal, la vicepresidenta espanyola ha volgut enviar un avís a Pablo Casado. Li ha demanat que no es confongui, que ell és “el número dos del PP” i que la número 1 és Ayuso, que ha tingut “el discurs i contingut més radical de la dreta espanyola”. I l’ha instat a reflexionar: “No sé com funcionarà això a la resta d’Espanya. Ha de plantejar-se si el discurs d’ultradreta de Madrid és el discurs d’ultradreta del PP. Ayuso les ha guanyat amb el discurs de Vox”.