Què hauria passat si l'agressió a un fotoperiodista hagués estat d'un Mosso d'Esquadra a un periodista, per exemple, de l'ABC, enlloc d'un agent de la policia espanyola contra un fotoperiodista catalanista? Aquesta és la pregunta que s'ha fet —i ell mateix ha respost— el líder de Som Alternativa, Albano-Dante Fachin, que ha afegit que, enlloc de dirigir-se a la víctima dient-li "Viva España, viva Franco", ho hagués fet al crit de "Visca Catalunya lliure". "Imagineu", convida els seus seguidors.

El més lògic, segons el seu parer, és que avui al Congrés dels Diputats, el president espanyol, Pedro Sánchez, hi hagués dedicat unes paraules. Segur —i sempre segons l'opinió de Fachin— que si la situació hagués estat la plantejada per ell, el també líder del PSOE li hagués dedicat unes paraules de suport.

I no només això. El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, hagués denunciat que l'agressió demostrava l'"enfrontament civil" que es viu a Catalunya, hauria demanat la dimissió del conseller d'Interior i el candidat a les primàries del PP Pablo Casado hagués exigit al govern socialista que tornés a aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola, mentre "certa esquerra hagués condemnat els fets".

Però no només els polítics ho haguessin condemnat. També les televisions espanyoles haurien fet informatius "especials" i alguns tertulians haguessin estat titllant de "nazis" els catalans.

Els líders del bloc del 155 haurien, a més, demanat un ple especial al Parlament i haurien exigit la dimissió del Govern, mentre la Fiscalia "estaria actuant a tot vapor, les acusacions de terrorisme estarien damunt la taula i el Ministeri d'Interior, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ja estarien practicant detencions".

La història imaginària acaba aquí perquè ho ha fet un agent de la policia espanyola i no un mosso, va cridar "Viva Franco" i, per més inri, el fotoperiodista és antifeixista i independentista i, de fet, es dedica a denunciar totes les agressions feixistes que pot. Precisament per això, Fachin té clar que "res de tot això passarà".

El problema, doncs, és que hi ha "tot un Estat dedicat a protegir [...] el feixista de la Policia Nacional", no que hi hagi un agent que ho sigui perquè es resoldria tot actuant amb fermesa.

Dit això, Fachin se suma a les mostres de suport a Borràs i li envia una abraçada.