Un agent de la Guàrdia Civil durant el referèndum, el TIP V71878W, ha reconegut en la seva declaració al Tribunal Suprem aquest dimarts l’ús de gasos irritants contra votants a Mont-Roig del Camp, al Baix Camp. Es van utilitzat, ha apuntat, com recurs d'"autodefensa".

Preguntat pel fiscal Jaime Moreno sobre la violència l'1-O, el policia ha explicat que no es tractava de gas pebre contra els manifestants, sinó un "esprai irritant de defensa personal". El guàrdia civil ha assegurat que aquesta no és una pràctica excepcional i l'ha equiparat amb la resta d'equipament dels agents.

La decisió d'utilitzar els gasos es va prendre, ha dit l'agent, degut a l'ambient d'amenaça que augmentava a mesura que avançava la jornada electoral. "La gent ens assetjava a mig metre de distància. Ens insultaven i ens increpaven", ha testificat. L'actitud dels votants van arribar a provocar-li, ha dit, "un esquinç al canell" que va comportar-li "estar entre dos i tres mesos de baixa". 

L'agent ha acabat la declaració assegurant que es va "sentir orgullós" de la feina que havien fet. "Vam complir amb la nostra missió", ha conclòs.

"Llançament de pedres" a Sant Carles de la Ràpita

Un caporal de la Guàrdia Civil, el TIP B98467N, que va actuar l'1-O al pavelló de Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, ha explicat que va veure "llançament de pedres" a vehicles de la Guàrdia Civil quan ja marxaven del lloc amb les urnes requisades. Ha explicat que al pavelló hi havia entre 300 i 400 persona fora del local i el mateix número a dins, i que els van "insultar" quan va n arribar impedint-los l'entrada al local.

El guàrdia civil, que ha explicat que la seva tasca era la de custodiar els vehicles policials, ha relatat que la "massa" va anar cap als vehicles quan la comitiva judicial ja sortia "amb les urnes", i que en aquell moment va rebre l'impacte "d'una moneda a l'ull". "Em va fer una petita ferida i se'm va unflar", ha dit, motiu pel qual va ser assistit mèdicament. També ha assegurat que en aquell moment va veure com els concentrats "tiraven ampolles de plàstic".

"Cinc mesos de baixa per una fractura al dit"

Un altre agent, el TIP J03473D, ha explicat que un concentrat li va fracturar un dit en una actuació a Vilabella, a l'Alt Camp, motiu pel qual va estar "cinc mesos de baixa". El guàrdia civil ha dit que es van trobar fora del col·legi entre 150 i 200 persones, que "ocupaven totalment l'ample del carrer que donava accés al centre", amb els braços "fortament entrellaçats". L'agent ha explicat que un concentrat li va agafar un dit i que va sentir una "contorsió". "Vaig sentir una forta molèstia que va derivar en dolor segons passava la jornada", ha assegurat.