Les afirmacions que ha fet el president espanyol, Pedro Sánchez, a Brussel·les en el sentit de reivindicar tant el "càstig" com el "perdó" com una cosa útil per encarar el conflicte de Catalunya amb l'Estat han caigut com una galleda d'aigua freda en l'independentisme. Han estat nombroses les reaccions que han criticat tant el fet que Sánchez abordi la qüestió des de l'utilitarisme, com que no demani disculpes per la repressió i l'assumeixi.

Un dels més contundents ha estat l'expresident de la Cambra de Comerç i diputat de Junts, Joan Carandell, que no ha dubtat a titllar literalment Sánchez de "fdgp". "En Sanchez un gran fdgp. Cadascú que interpreti les inicials com vulgui…. Ens castiguen per ser catalans, per voler la nostra llibertat. Qui són ells per castigar-nos?? No volem el seu perdó perquè no tenen cap dret sobre nosaltres. Sisplau, més que mai, tenim molta pressa!", ha assenyalat en al·lusió a reactivar la via secessionista. En termes similars s'ha expressat el també diputat de Junts Francesc de Dalmases, que ha titllat Sánchez de "cínic i mentider".

Canadell

El sociòleg Salvador Cardús també ha criticat el discurs altiu del president espanyol. "Cada vegada que aquesta colla de pecadors diuen que ens perdonen, m’encenc! Qui s’han cregut que som!", ha indicat.

Salvador Cardús

La periodista Pilar Rahola també s'ha molestat per les afirmacions del president espanyol, i ha estat rotunda. "Si dic el que penso d'aquest paio..., hauré d'agafar el passaport....", ha indicat deixant clar que la diria molt grossa.

Rahola

L'advocat Josep Cruanyes, de la Comissió per la Dignitat, considera que el que hauria de fer Sánchez és demanar perdó, després de l'informe del Consell d'Europa. "Aquest senyor no s'ha llegit l'informe del Consell d'Europa. El que hauria de fer és demanar perdó i investigar i castigar els responsables de vulnerar drets", ha manifestat.

Josep Cruanyes

L'exdirectiu del Futbol Club Barcelona Alfons Godall s'ha queixat del to paternalista del president espanyol amb els catalans. "Parlen dels catalans com si fóssim gossos als quals cal ensinistrar amb premis i càstigs…", ha lamentat.

Alfons godall

Per la seva banda, el professor emèrit de la Universitat de Vic Francesc Codina Valls atribueix les paraules de Sánchez al fet que segueix negant que hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. "Aquest discurs penós de Pedro Sánchez sobre l’hora del “càstig” i l’hora del “perdó” demostra la resistència del nacionalisme espanyol a reconèixer que s’enfronta a un problema polític i no pas a un d’ordre públic. Hem de fer més gros el problema polític. El diàleg hi contribuirà", ha apuntat.

Francesc Codina

La doctora en Història Moderna Núria Florensa també s'ha mostrat decebuda amb les paraules de Sánchez. "Desgraciada banda del 155, mai mai fins al darrer alè us perdonarem els qui estimem la Terra", ha manifestat.

Nuria Florensa