Madrid compta els dies per acollir la cimera de l'OTAN, que se celebrarà entre el 29 i el 30 de juny i serà una de les cites més importants de l'any per a la capital de l'Estat. Amb el focus mediàtic a sobre, ja han començat els preparatius i els madrilenys veuran afectat el seu ritme de vida diari, mentre la ciutat s'omple de fins a 40 delegacions de països d'arreu del món. Per començar, la ciutat es blindarà amb més de 10.000 agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat: 6.500 policies nacionals, 2.400 guàrdies civils i, com a mínim, 1.200 policies municipals, a banda dels dispositius de seguretat de la Casa Reial i els agents privats d'Ifema, el pavelló on es desenvoluparan la majoria d'actes de la cimera. Amb tot, no està previst que també es desplegui l'exèrcit. A més, tampoc es contempla, a hores d'ara, augmentar el nivell de l'alerta terrorista i no s'ha aclarit si es tancarà l'espai aeri, com sí que es va fer durant la coronació de Felip VI. El que sí que posaran en marxa és un sistema de vigilància per evitar la presència de drons i reforçaran la seguretat cibernètica per evitar hackejos

Qui assisteix a la cimera? 

Madrid es convertirà en l'epicentre de la política internacional durant aquests dos dies i ho volen tenir tot a punt per reduir al màxim el marge d'error davant la presència de presidents i primers ministres d'arreu del món amb fins a 40 delegacions. Entre aquestes hi seran els 30 països que formen part de l'Aliança, però també la del secretari general de l'organisme, Jeans Stoltenberg i les de Suècia i Finlàndia, països convidats. D'aquesta manera, hi seran Joe Biden (Estats Units), Emmanuel Macron (França), Boris Johnson (Regne Unit), Olaf Scholz (Alemanya) o Justin Trudeau (Canadà), entre molts d'altres (s'espera que arribin 5.000 persones en total) en un context marcat per la guerra d'Ucraïna. Aquest conflicte fa que la cimera tingui especial rellevància, ja que amb la invasió russa, el món ha tornat a mirar cap a l'OTAN.

A Espanya, l'altre partit de la coalició, Unidas Podemos encara no ha decidit si assistirà o no als actes. Al esdeveniment per commemorar els 40 anys de l'entrada d'Espanya a l'aliança, no hi va assistir cap dels ministres, però en els últims dies, la vicepresidenta Yolanda Díaz ha sospesat l'opció de ser-hi present. 

Afectacions al trànsit

La celebració de la cimera també afectarà el trànsit. Tot i que la majoria d'actes tindran lloc a Ifema, també hi haurà actes al Palau Reial, als museus del Prado i el Reina Sofía, així com la Granja de San Ildefonso, a Segovia. Per aquest motiu, tots aquests punts, els accessos i sortides de la ciutat, els hotels on s'allotgin els mandataris i les seus diplomàtiques estran sota un dispositiu de seguretat excepcional que posarà la ciutat i la paciència dels madrilenys contra les cordes. Per evitar col·lapses, el ministeri d'Interior ha demanat a les empreses que incentivin el teletreball durant les jornades que dura la cimera. A més, s'ha fet una crida a la comprensió de la ciutadania: aquesta cimera, diuen, suposa una "gran oportunitat" per la imatge de la ciutat, i del conjunt de l'Estat, que es projectarà a tot el món, quelcom que compensa les seves incomoditats.