El govern espanyol incrementarà la seguretat en aeroports i zones turístiques amb més controls policials després de la massacre d'aquesta nit a Niça. Així ho ha anunciat el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, després de la reunió de la comissió del pacte antiterrorista, on ha explicat que es mantindran els controls policials a les fronteres terrestres amb França que es van posar al maig per l'Eurocopa i que es posarà "especial atenció a les zones d'afluència massiva de persones".

Jorge Fernández ha subratllat que si no s'ha elevat l'alerta terrorista de 4 a 5 és perquè el nivell més alt només s'activaria en cas que hi hagués la previsió d'un atemptat imminent i, de moment, "no hi ha cap circumstància que ens digui això". El nivell 4 significa un "risc elevat de comissió d'atemptat terrorista" i "suposa una activació molt gran per a la protecció de les infraestructures crítiques".

I és que el ministre en funcions ha vinculat l'atemptat amb el gihadisme, encara que no hagi estat reivindicat, i ha augurat que la tardança a l'hora de reivindicar l'atemptat podria ser per tractar-se d'un "terrorista autònom".

Units contra el terrorisme

El ministre en funcions ha volgut destacar i agrair el "consens" i la "unitat" que han demostrat tenir tots els partits polítics en aquesta qüestió i malgrat sortir d'una segona ronda electoral i d'estar en plenes negociacions per pactar -o no- una investidura que eviti unes terceres eleccions. 

"En aquest moment polític, s'aparquen les diferències polítiques per posar-nos d'acord a l'hora de transmetre a la societat espanyola un missatge nítid i únic, sigui qui sigui qui estigui al govern en cada moment", ha posat de manifest, i s'ha mostrat convençut que "guanyarem la batalla al terrorisme internacional com la vam guanyar els espanyols amb un terrorisme autònom com ETA". 

Jorge Fernández també ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè "siguin conscients de la feina que estan fent les forces de seguretat" i ha recordat l'existència de tres canals per denunciar possibles situacions de radicalització, que són el web Stop Radicalismos, el telèfon 900 i l'aplicació Alertcops. Aquestes vies ja han rebut més de 200 comunicacions, el 40% de les quals "tenien interès policial i en no poques ja hi havia una investigació policial en marxa".