Després de més de 12 hores de negociació, els treballadors d'Eulen han rebutjat la segona proposta de l'empresa amb l'intent d'arribar a un principi d'acord que desconvoqués les aturades parcials i indefinida a partir del 14 d'agost.

Poc després de les 10 de la nit, després que els treballadors donessin per tancades les converses de la primera jornada de negociació, els representants d'Eulen, amb un intent in extremis d'arribar a un acord, han preparat una contraoferta que també ha estat rebutjada pels treballadors per ser ''totalment insuficient''.

Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, ha anunciat una nova reunió de mediació, probablement a partir del proper dimarts, un cop l'empresa hagi preparat tècnicament una nova proposta. Ginesta ha insistit que després de no aconseguir frenar la vaga d'aquest diumenge i dilluns ara l'objectiu és evitar la vaga indefinida a partir del 14 d'agost.

A l'acabar la reunió sense acord, el comitè de vaga manté les vagues parcials d'aquest diumenge i dilluns, del divendres i diumenge pròxim i la convocatòria d'una vaga indefinida a partir del dilluns 14 d'agost.

Oferta insuficient

Joan Carles Giménez, assessor del comitè de vaga d'Eulen, ha manifestat que la contraoferta d'Eulen que s'ha posat sobre la taula poc abans de mitjanit ''és totalment insuficient'' i no permet justificar la desconvocatòria de les aturades parcials i la vaga indefinida a partir del 14 d'agost. Les negociacions han finalitzat passada l'1 de la matinada. 

Giménez ha explicat que la concreció econòmica que ha presentat l'empresa suposa un increment de 0,18 euros a l'hora, cosa que es tradueix en un increment salarial d'1,44 euros al dia. A més, segons l'assessor del comitè de vaga, en aspectes com la necessitat d'incrementar els recursos humans en el servei de seguretat encara les posicions estan més allunyades. 

Com a conclusió de la jornada ''intensiva'' de negociació, Giménez ha dit que ''no hi ha res en ferm i per tant no hi ha acord''. Al final el resultat és que ''no s'ha avançat gens, ni mica. S'està igual'' que al començament de la jornada, ha afegit. 

L'empresa demana ''temps''

La contraoferta presentada per Eulen ha arribat a la taula de negociació cap a les 11 de la nit i ha estat de nou estudiada pels representants dels treballadors, que finalment l'han rebutjada. Poc després de l'1 de la matinada, després de dotze hores de negociacions, els representants del comitè de vaga i de la direcció d'Eulen ha signat l'acte de la mediació on es confirmava ''el no acord'' entre les parts. 

Ginesta ha subratllat que de les 9 propostes que posen sobre la taula els representants dels treballadors, la majoria, 7, estan acceptades per l'empresa. Les dues que són motiu de discrepància, i que l'empresa ha demanat ''temps'' per analitzar-les i quantificar-les, tenen a veure amb l'increment de les retribucions salarials i en el nombre de recursos humans que es requereixen per complir amb el plec de condicions de la concessió. 

Nova reunió a partir de dimarts

L'acord entre el departament de Treball i l'empresa és que un cop Eulen quantifiqui l'impacte econòmic de les propostes dels treballadors ho comunicarà al departament i aquest convocarà una nova reunió de mediació. El més probable, segons Ginesta, és que aquesta anàlisi tècnica s'acabi el dimarts pròxim i la Generalitat pugui convocar una nova mediació a partir d'aquest mateix dimarts. 

Pel secretari general del Departament, el no acord com ha acabat la reunió de mediació ha estat un ''fracàs'' perquè no s'ha complert l'objectiu del Govern d'evitar les vagues convocades per aquest diumenge i dilluns. El secretari ha afegit que ara toca iniciar quan abans millor la segona ronda de mediació per arribar a temps i evitar al fatídic dia 14 d'agost, quan les vagues parcials es converteixen en una vaga indefinida. 

Tot i això, Ginesta ha dit que després de més de dotze hores seguides de negociacions el resultat final ha estat que ha estat un temps que ha servit per escatir els punts de trobada i el punts de discrepància, gràcies a un ''esforç'' de totes les parts. Ginesta també ha destacat la implicació dels representants d'Aena que s'han mantingut presents a la reunió fins la finalització de la mediació. 

El primer dia de vaga

En paral·lel a les negociacions s'ha efectuat el primer dia de vaga al control de seguretat de l'aeroport del Prat, que ha provocat cues de fins a dues hores. Els treballadors d'Eulen han convocat una vaga parcial, per franges horàries, fins al dia 14 d'agost, i a partir d'aquest dia s'ha convocat una vaga indefinida.